друкувати


Коломийщина переживає нашестя гадюк

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 06:47:29
Щороку в Україні від укусів гадюк потерпає в середньому 300 осіб, - повідомляє прес-служба МНС, наголошуючи на тому, що після зустрічі з гадюкою зазвичай гинуть десятеро потерпілих. А що спека кожного року все більше посилюється, то й плазуни активізуються.

У нас, на Прикарпатті, зумовила нечуване нашестя плазунів і торішня повінь, яка розмила гадючі гнізда і змусила їхніх мешканців шукати прихистку де прийдеться. Сезонний сінокіс став ще одним збуджуючим фактором для гадів, і вони порозповзалися по таких місцях, де їх ніхто ніколи не сподівався побачити.

Скажімо, в одному з підсобних приміщень Корницької школи Коломийського району працівниця школи виявила несподівану плазуючу гостю. І все б нічого, але ж гадина небезпечна, а у школі її жертвами могли стати діти. Отож педагоги одразу ізолювали приміщення від проникнення туди чи звідти навіть мухи, повідомили усі відповідні служби, порушили питання про захист від гадюк перед фахівцями. Не забарився і нещасний випадок: під час екскурсії в лісовому масиві під селищем Отинія дівчинку з Косівщини гадина вкусила за ніжку. Дитину негайно відправили до реанімації Коломийської дитячої лікарні, надали необхідну допомогу.

- Хоча проти отрутної сироватки у нас не було, - розповідає головний лікар дитячої лікарні Антоніна Суюнова, - а в запасах старої уже минув термін придатності, дякувати Богу, допомогли колеги з іншого району. Їхні запаси ще не втратили терміну придатності.

- Загалом, проти отрутної сироватки нема зараз по всій Україні, - каже головний лікар центральної районної лікарні Ірина Садовяк. - Препарат якраз проходить реєстрацію і жодна медустанова не спроможна його придбати.

То що ж робити, якщо раптом хтось зустрінеться на лісовій стежці з гадюкою чи не дай Боже, стане її жертвою? Загалом, знешкодження небезпечних плазунів і членистоногих - у компетенції бійців МНС, які мали б приїжджати на виклики разом із швидкою допомогою. Хоча головний еменесник Коломийщини Ігор Вацик, посилаючись на обласне керівництво, повідомив, що гади - це не їхня "парафія". Знищувати плазунів і дбати про безпеку людей при цьому мали би комунальні служби, ті, хто взяв на себе обов’язок травити щурів, відстрілювати бродячих собак. Але якщо фахові рятівники не можуть дати раду з гадюками, то що казати про комунальників! Щур - то одне, а гадина - зовсім інше.

Так чи інакше, питання з плазунами залишається відкритим, бо спека і прогулянки на природі тільки почалися…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі