друкувати


Дільничний інспекторе наш, чи станеш ти колись справжнім шерифом?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-16 12:33:53
"Шериф" – не український стандарт. Однак, кращі традиції організації життя громад варто переймати в інших держав. Він є посадовою особою, що обирається безпосередньо громадою терміном на 2 або 4 роки, відповідальний за примусове дотримання закону, охорони прав і свобод людей, їх життя та власності. Має право на арешт порушників закону, представляє інтереси громади в судах та інших установах.

Наближається професійне свято дільничних інспекторів міліції, що відзначається 18 червня щороку, тож хочу побажати їм здоров`я, мужності, героїзму і самопожертви для захисту життя, майна і гідності громадян, високого професіоналізму, фахової виучки і компетентності, зразкової дисципліни, постійної готовності допомогти тим, хто потрапив у біду. Бажаю, щоб усі ці благородні риси знаходили високу оцінку в мешканців міста, вдячність і повагу до них.

Одночасно хочу поділитися думками, висловити свої пропозиції щодо покращення роботи дільничних інспекторів міліції, якості розгляду заяв, звернень мешканців міста, співпраці з іншими структурами, які сприяють їхній роботі, зокрема, громадськими формуваннями з охорони громадського порядку, приватними охоронними структурами, комунальним підприємством "Муніципальна інспекція по благоустрою”, з ЖЕО, з сільськими радами.

Хочу звернути особливу увагу обласного керівництва на те, що з 1991 року, тобто за 18 років, змінилося 11 начальників міського відділу внутрішніх справ. А це не тільки новий керівник, а й нова команда, новий стиль керівництва, відповідно, цей фактор не сприяє покращенню роботи міліції. Робота дільничих інспекторів в місті і приміських селах мала б бути однією з кращих в області, так як для цього є всі підстави: спеціальний навчальний заклад – Прикарпатський юридичний інститут Львівського державного університету МВСУ, який готує дільничних інспекторів, цей же навчальний заклад готовий провести їх навчання за програмою "Шериф" (лист №4188051732 від 16.08.2004 року).

Міська влада сприяє роботі міського відділу внутрішніх справ, зокрема, службі дільничних інспекторів міліції: надано приміщення для розміщення пунктів охорони порядку, забезпечує оргтехнікою. На виконання заходів комплексної програми профілактики злочинності у місті щорічно виділяються кошти з міського бюджету. За належне виконання службових обов`язків працівників служби ДІМ заохочують грамотами і подяками міського голови, грошовими преміями. До Дня міліції України всім дільничним інспекторам була надана премія 300 гривень кожному. За рахунок коштів міського бюджету створено громадські формування з охорони громадського порядку, "Муніципальну інспекцію по благоустрою", а також налагоджено співпрацю з керівниками ЖЕО та сільськими головами приміських сіл.

Дільничний інспектор – найголовніша в міліції посадова особа для кожного громадянина, мешканця міста чи села. Він щодня, щогодини працює з людьми, розв`язує їхні проблемні питання, допомагає в складних життєвих ситуаціях. Дільничний інспектор – це особливий статус працівника міліції, це – покликання душі допомагати іншим. Дільничний інспектор – юридично грамотний спеціаліст, в своїй роботі керується чинним законодавством, демонструє мужність, героїзм і самопожертву для захисту життя, майна і гідності громадян, зразково забезпечує громадський порядок та надійно захищає права і свободи громадян.

Дуже хочеться, щоб саме таким параметрам відповідав сьогоднішній дільничний інспектор. Для цього необхідно, щоб на рівні начальника обласного управління внутрішніх справ В. Кузнєцова, ректора Прикарпатського юридичного інституту ЛДУ МВСУ Ю. Рахівського, керівників влади була укладена угода про навчання ДІМ по программі "Шериф":

- створити школу наставників, які б надавали суттєву допомогу молодим інспекторам в роботі; в обов`язковому порядку затверджувати дільничного інспектора на дільниці за погодженням з виконавчим комітетом міської ради;

- зобов`язати керівників структурних підрозділів не задіювати дільничних інспекторів до виконання ними не властивих їм функцій – різного роду чергування, відпрацювання і ін.

Зрозуміло, що будь-який злочин здійснюється на конкретній дільниці, і якщо на ній працює досвідчений інспектор, то розкрити злочин набагато легше. Всі знають, розуміють це, але ніхто з керівників не намагається докорінно змінити роботу ДІМ: основний акцент робиться на розкриття злочинів, а тому наступив момент утворення місцевої міліції. Тому необхідно розмежувати повноваження і відповідальність між кримінальною міліцією і місцевою. Було б добре, щоб місто Івано-Франківськ було першим у створенні місцевої міліції.

Місцева міліція може бути тим органом, що ефективно забезпечуватиме правопорядок, захищатиме права, свободи, законні інтереси громадян, обслуговуватиме населення з метою забезпечення суспільної безпеки та стабільності. Щодо співвідношення місцевої та державної міліції, то перша не лише розвантажить діяльність другої, а й зменшить державні витрати на неї. Крім того, окремі функції з охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, місцева міліція зможе виконувати більш ефективно ніж державна, з кращими результатами і меншими державними затратами.

Вважаю доречним введення інституту капеланства, щоб люди, які щоденно ризикують своїм здоров`ям, життям, отримували Господнє Благословення, яке б сприяло покращенню відносин в колективі, між керівниками і підлеглими. Дільничний інспектор міліції повинен бути зайнятий роботою згідно затвердженої посадової інструкції. На сьогоднішній день він зайнятий своєю безпосередньою роботою не більше 20 – 25 %, часто переводиться з дільниці на дільницю.

Необхідно забезпечити постійний моніторинг громадської думки про позитивні, негативні якості, риси, які проявляють дільничні інспектори міліції у спілкуванні з людьми, при розгляді їхніх звернень, заяв, скарг. Вчасно повідомляти керівництво УМВС в області і владу для реагування. На кожній дільниці необхідно було б створити систему поштових скриньок, громадських приймалень, телефонів довіри. Підводити підсумки роботи між дільницями та дільничними інспекторами за місяць, квартал, півріччя, і рік, за результатами роботи найкращих преміювати. Таким чином, створивши потужні мобільні пункти з охорони громадського порядку на місцях, забезпечимо захист прав і свобод громадян, наведемо належний порядок та зменшимо злочинність у місті.

Автор: Богдан МАЛАНЮК, депутат івано-франківської міської ради, начальник відділу з питань діяльності правоохороних органів, оборонної та мобілізаційної роботи міськвиконкому
Обговорити на форумі