друкувати


Лети, лети мій параплан, через Одаї — за океан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-15 12:06:37
У селі Одаї Тлумацького району триває сезон польотів на дельта- і парапланах. Щодень тут буває по кілька охочих здійнятися в неба, а на вихідні буває збирається більше сотні. В основному це спортсмени та аматори з Прикарпаття, але часто приїжджають із сусідніх Тернопільської та Львівської областей. Буває навіть з Росії та з Білорусі до Одаїв добираються. Адже ще за часів СРСР тут проводилися чимало всесоюзних змагань. Ось і тягне спортсменів на облюбовані місця.

Вчора в Одях літали спортсмени з Калуша. "Два рази на рік тут проводяться великі змагання. Сезон починається першого травня, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Віктор Пулик, голова обласного осередку пара планерного спорту в Івано-Франківській області. — У мене є невеличка група, яка тренується у селі Новиця на Калущині, а літаємо у Одаях, Ісакові, Острині на Тлумаччині, на Драгобраті та Оржицькому хребті".

За 10 занять, стверджує бувалий парапланерист, можна навчитися керувати нехитрим літальним пристроєм. Проте коштує параплан чималеньку суму. Вітчизняний можна придбати від 1200 євро, а закордонного виробництва від 2700 од 3500 євро. Проте бувші у використанні апарати, можна знайти й за 500 доларів. Адже головне — бажання та любов до висоти і неба, що манить щоразу більше людей, які хочуть спробувати відірватися від землі та ширяти разом з птахами над повноводим Дністром.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Одаї для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі