друкувати


Заробітчани: куди завгодно, тільки не на батьківщину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-12 04:09:09
Через фінансову кризу українські трудові мігранти переїздять з однієї країни в іншу, втім, не збираються повертатися на батьківщину. Про це свідчить дослідження міжнародного благодійного фонду "Карітас Україна".

Масового повернення в Україну заробітчан з країн Євросоюзу годі й чекати. Попри кризу, додому збираються лише українські будівельники і ті, хто працював на промислових об’єктах у ЄС. Та й вони ладні за першої нагоди знову їхати на заробітки до Європи.

Експерти фонду "Карітас Україна" констатують, українці нині відчувають фінансову скруту, втім, радше їдуть у великі європейські мегаполіси, аніж повертаються додому, в українські села. В Україні їх лякає масове безробіття та нестабільність банківської системи.

Українські банки чекає відтік мігрантських капіталів

"Нині, у часи фінансової кризи, спостерігається переміщення українських мігрантів до Лондона, де планують значні інвестиції у зв’язку з проведенням Олімпіади в 2012 році. Саме завдяки добре налагодженим соціальним мережам українці виявляють мобільність пристосування у швидко змінюваних умовах на ринку праці",- розповів представник інституту народознавства НАН України Ігор Марков.

Марков зазначив, за експертними підрахунками, нині за кордоном працюють 4,5 мільйони українських мігрантів, більшість з яких жінки. Дані дослідження також показують, що лише міжнародні перекази заробітчан в Україну формують близько 20 % ВВП країни. Втім, через проблеми банківського сектору слід чекати відтоку мігрантських капіталів з українських банків, повідомляє DW.

Обговорити на форумі