друкувати


Як оскаржити рішення ДАІ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-12 04:04:08
Якщо вам поштою надійшов лист зі штрафного квитанцією за перевищення швидкості, зафіксоване "Візиром", а ви впевнені, що це помилка, то для відновлення справедливості варто скористатися наступним алгоритмом:

1. Не поспішайте платити. У змінах до КпАП, що вступили в дію в листопаді 2008 року є пункт про те, що автомобіліст має право оскаржити рішення інспектора протягом 10 днів з дня винесення постанови. А якщо штраф був не сплачено протягом 15 днів, то сума штрафу збільшується в два рази. Однак практика показує, що найчастіше листи приходить через два-три тижні після фіксації факту перевищення швидкості.

"Поспішати платити подвійну суму штрафу не варто", - каже адвокат Олексій Святогоров. За його словами, згідно із законодавством, відлік цих самих 15 днів починається не з моменту винесення постанови, а з моменту отримання листа порушником. Отже, у водія є час для оскарження.

2. Пишіть відповідь листа в ДАІ. Згідно з ч.2 ст.14-1 КпАП, при наявності обставин, що свідчать про вчинення правопорушення іншою особою, власник в 10-денний термін з моменту винесення постанови має право повідомити про це органу чи посадовій особі, що цю постанову винесла. При цьому виконання постанови призупиняється, а ДАІ проводить заходи з метою встановити дійсного порушника.

Сформульована стаття таким чином, що якщо цього порушника співробітники ДАІ не знайдуть, - це вже не буде проблемою власника транспортного засобу. І раніше винесені постанови проти автовласника виконуватися не будуть.

Вадим Володарський, адвокат юроб'єднання "Кредо", для того, щоб уникнути несправедливого штрафу, радить написати наступне: "У момент порушення я був не за кермом, на підставі п.2.2. Правил дорожнього руху передав управління знайомому, прізвище якого не знаю, бачив у нього наявність водійського посвідчення і поліс страхування цивільної відповідальності, при наявності якого він має право управління всіма транспортними засобами". У цьому випадку виконання постанови призупиняється, до опитування всіх потенційних порушників співробітниками ДАІ.

3. Скаржтеся в прокуратуру. Надіславши листа в ДАІ, є сенс звернутися до прокуратури зі скаргою на незаконні дії інспектора ДАІ. Так, за словами Вадима Володарського, виносячи постанову без участі водія, співробітники ДАІ порушують ст.268 КпАП, яка визначає, що "особа, що залучаємо до адмінвідповідальності, має право на юрдопомогу, збір та надання доказів".

Є сенс писати і "Заяву про злочин". За словами адвоката Олексія Святогора, займаючись лише фіксацією правопорушень, а не припинивши їх, співробітники ДАІ порушують ст.2 і ст.10 Закону України "Про міліцію", згідно з якими співробітник міліції зобов'язаний зупинити правопорушення, якщо виявив його. Ігноруючи свої обов'язки, співробітники ДАІ ризикують життям інших учасників дорожнього руху, оскільки автомобіль, що перевищує швидкість може спровокувати ДТП.

4. Подавайте позов до суду. Одночасно з перерахованими вище діями необхідно подавати Позовну заяву до суду за місцем проживання, в якому потрібно повідомити суть звернення та аргументи на свою користь.

Крім того, на початку засідання можна подати клопотання, в якому попросити про наступне:

- Викликати інспектора ДАІ, який виніс постанову, до суду;

- Вимагати у ДАІ документальний доказ того, що інспектор, який виніс постанову, має допуск до роботи з приладом "Візир";

- Вимагати у ДАІ інструкцію до "Візира" і документальні докази того, що прилад, який зафіксував порушення, використовувався відповідно до інструкції з експлуатації (вологість, температура повітря та атмосферний тиск у момент фотофіксації відповідали інструкції);

- Вимагати докази того, що фотофіксація була зроблена саме в населеному пункті, а не за містом, де дозволено їздити швидко.

Покарання на місці

Якщо вас зупинив інспектор ДАІ і складає протокол, незважаючи на ваші запевнення, що прилад "присвоїв" вам швидкість іншого автомобіля.

1. Вимагайте копії документів. При складанні протоколу обов'язково вимагайте копію протоколу і постанови, інакше вам просто нема чого буде оскаржити в суді. У графі "пояснення протоколу" напишіть: "Свою вину не визнаю, свідків, які підтверджують те, що написано в протоколі, нема, мої пояснення та клопотання включені на окремому аркуші, що додаються до протоколу". Якщо є свідки, які можуть підтвердити невинність, обов'язково вкажіть і їх. Простежте, щоб у незаповнених графах протоколу стояли прочерки (можна у вигляді літери Z) - щоб уникнути дописок.

2. Переносіть розгляд справи. Далі напишіть на ім'я інспектора, який вас зупинив, клопотання, в якому просіть відкласти розгляд справи та винесення постанови на кілька днів у зв'язку з тим, що у вас недостатньо юридичних знань з даного питання і необхідна консультація юриста, а також про перенесення розгляду справи за місцем проживання. Написати необхідно 2 примірники, на кожному з них попросіть інспектора розписатися. Потім один залишіть собі, другий віддайте інспекторові. 3. Скаржтеся у випадку відмови. Якщо співробітник ДАІ перешкоджає написання клопотання або не хоче залучати його до протоколу, зателефонуйте до відділу внутрішньої безпеки ДАІ і розкажіть, що інспектор порушує закон, позбавляючи вас законних прав. Досвід показує, що дзвонити по телефону довіри ДАІ зазвичай немає сенсу: на дроті сидять точно такі ж даішники. Крім того, можна написати скаргу в прокуратуру.

Далі у вас є до винесення постанови мінімум три дні для вивчення методів захисту та протоколу. Можна проконсультуватися у юриста, а можна пошукати потрібну інформацію в Інтернеті. А на сайті парламенту rada.gov.ua можна ознайомитися з законами.

Що говорити в суді

1. Прилад використовують неправильно. "Є сенс акцентувати увагу на тому, що прилад "Візир" не є засобом автоматичної фіксації, - каже Вадим Володарський. - Параметри його роботи встановлює інспектор, він може робити з ним якісь маніпуляції, пересувати з місця на місце. А в ст.122 КпАП сказано про прилади, що працюють виключно в автоматичному режимі".

2. Знімок зроблений не в тому місці. Зверніть увагу суду на те, що на фотографії не видно чітко, де саме відбулося порушення, можна добре розглянути лише цифри зі швидкістю руху автомобіля. Проте адміністративним правопорушенням є не рух автомобіля з певною швидкістю (що підтверджує фотознімок), а "перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на двадцять кілометрів на годину" (ст.122 КпАП). Отриманий малюнок не дозволяє однозначно встановити місце знаходження автомобіля під час його зйомки на камеру.

окументом, що містить інформацію про місце вчинення правопорушення (адреса та зона дії того чи іншого дорожнього знака), є постанова по справі про адміністративне правопорушення. Але якщо водія не зупиняли і він не розписався в протоколі, то не можна вважати факт порушення доведеними. А відсутність складу правопорушення є підставою для закриття справи (п.1 ст.247 КпАП). Щоправда, така позиція не підходить у випадку, якщо зафіксована швидкість руху автомобіля становить понад 110 км/год (межа дозволеної в Україні швидкості).

3. Знімок можна підробити. Слід звернути увагу суду на те, що малюнок ніяк не захищений і може бути виготовлений в "фотошопі".

Як бути зі штрафами

Припустимо, строки для оскарження вже пройшли, або ви програли справу, а штраф неоплачено у вказані 15 днів. У КпАП говориться, що в цьому випадку сума штрафу збільшується в два рази. Але юристи стверджують, що на практиці не все так сумно.

"Можливість збільшення штрафних санкцій у два рази не прописана в законі "Про виконавче провадження", який з 1999 року не змінювали. Якщо в постанові чітко написано "стягнути 255 грн", То, за законом, повинні вимагати саме цю суму ", - говорить Олексій Святогор. Іншими словами, ні про яке стягнення штрафу у подвійному розмірі мови йти не може.

За словами експерта, вимагати що-небудь з водія має право тільки Державна виконавча служба на підставі виконавчого листа, але якщо штраф не був оплачений протягом трьох місяців, то його списують як безнадійний (ст.21 Закону України "Про виконавче провадження")" .

Проте останнім часом співробітники ДАІ відмовляють у проходженні техогляду водіям, у яких є заборгованість з оплати штрафів, посилаючись на власну базу даних. Юристи стверджують, що дані дії є незаконними, оскільки, за даними Держслужби спецзв'язку та захисту інформації України, так звана база ДАІ не пройшла процедури сертифікації, а отже, її дані не можуть нести доказового характеру. У той же час КпАП не зобов'язує водія що-небудь доводити співробітникам ДАІ, повідомляє job.ukr.net.

Обговорити на форумі