друкувати


Рахунок за скорочення держзамовлення виставлять ВНЗ?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-12 01:12:51
Народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець категорично засуджує рішення уряду щодо скорочення обсягів державного замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах.

"Уряд навіть не приховує реальних причин перегляду обсягів держзамовлення у 2009 році. У постанові прямо вказується на кризу, щоправда поряд із іншими мотиваціями на кшталт об’єктивних демографічних обставин", – наголосила Оробець.

За словами політика, обсяги скорочення держзамовлення непорівнянні зі зменшенням кількості випускників шкіл. "Демографічні виклики в даному випадку притягнуті "за вуха" задля виправдання нагальної потреби в економії. До того ж вони мають відверто тимчасовий характер – у межах року, максимум двох. А далі що? Відшукувати втрачені кадри?", – зауважила голова підкомітету Комітету з питань науки і освіти парламенту.

У більшості європейських країн, нагадала депутат, вища школа вважається стратегічною сферою для приватних і державних інвестицій. "А в нас її вкотре обдирають, як липку, задля подолання наслідків урядового популізму. А платити за прорахунки уряду в підсумку доведеться вищим навчальним закладам, абітурієнтам та їхнім батькам", – наголосила Оробець.

Обговорити на форумі