друкувати


Чи потрібні працедавцям цьогорічні випускники

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-11 03:51:51
Випускникам українських вишів 2009 року буде особливо важко шукати своє перше робоче місце. Через економічну кризу і масові скорочення, працедавці втрачають останній інтерес до фахівців, котрі щойно закінчили навчання.

Без роботи цього року можуть опинитись молоді банкіри, економісти, маркетологи і психологи.

Масові звільнення восени і взимку торкнулись в першу чергу молодих працівників, що тільки здобувають перший досвід роботи. В квітні цього року частка молоді серед всіх звільнених в області складала близько 47 %, повідомляє Донецький обласний центр зайнятості.

Жорстка оптимізація кадрового складу на підприємствах майже абсолютно припинила міграцію працівників всередині компаній. В таких умовах, молодь, що тільки здобула вищу освіту, опиняється у форс-мажорній ситуації: нині попит на молодих спеціалістів деяких професій впав до рівня 98 року.

Рекрутери попереджають: найтяжче цього літа прийдеться фінансистам, економістам, психологам і маркетологам. Лише один із десяти таких фахівців, здобувши диплом, зможе гарантовано знайти роботу, кажуть у Донецькому центрі зайнятості.

Краще виглядає ситуація у сфері медицини, зв’язку та IT-технологій, яких криза торкнулась опосередковано. Шанси знайти роботу після закінчення вишу в спеціалістів по телекомунікаціям значно вищі, але, як розповів Радіо Свобода директор Східного територіального управління МТС-Україна Сергій Шейка, можливо, їм теж доведеться зачекати.

"Зараз поки що є у нас мораторій на те, щоб приймати нових співробітників. Але криза це не постійне явище і десь через рік ми почнемо розвиватись і більше розширяти свої дії в регіоні і обов’язково стане питання прийому нового персоналу на роботу", – каже Сергій Шейка.

Досвід цінніший за диплом

У таких умовах, вважає директор Донецького центру зайнятості Тамара Козенко, випускники мають конкурувати з досвідченими працівниками, знижуючи свої зарплатні очікування. На жаль, багатьом молодим людям в цьому році прийдеться погоджуватись на сезонну роботу і роботу, що вимагає більш низького рівня кваліфікації. Щоб уникнути цього, випускникам пропонують шукати роботу заздалегідь, ще під час навчання у вищих навчальних закладах. Але не в кожному виші це проходить.

Випускник Донецького національного технічного університету Михайло Охріменко зазначає: "Якщо починати працювати з першого-другого курсу, тоді дуже багато втрачається інформації і втрачається час, який можна приділити навчанню. І база вже не така міцна. Багато хто це розуміє, тому не поспішає працювати від самого початку навчання. А із 4-5-го курсу цей відсоток збільшується, але він теж не є дуже високий".

Ректор Донецького національного технічного університету Олександр Мінаєв сподівається, що колишні домовленості вишів із працедавцями хоча б частково убережуть випускників-2009 від неприємностей з роботою.

"Ця задача не проста, але таку задачу ми ставимо перед всіма промисловими фірмами, з якими наш університет співпрацює і співпрацює достатньо довготривалий період. І ми маємо на сьогодні гарні показники взаємодії", – зауважує пан Мінаєв.

Не зважаючи на кризу на ринку праці, випускникам цього року радять шукати роботу за спеціальністю, щоб не втратити кваліфікацію, здобуту під час навчання, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі