друкувати


Україна: Конституційна лихоманка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-10 03:25:33
В Україні триває "конституційна лихоманка". Попри те, що БЮТ та Партія регіонів не змогли сформувати коаліцію та розпочати конституційну реформу, внесення змін до Основного закону залишається одним із головних завдань всіх гілок української влади.

У вівторок, вітаючи журналістів із професійним святом, Президент Віктор Ющенко подякував їм за внесок у те, що коаліція БЮТ і Партії регіонів не відбулася. "Я був переконаний, що відповідь на цей виклик ми дамо, – зазначив Президент. – Ми стали свідками того, що через поведінку журналіста, через поведінку громадськості ми не дали змогу провести той заколот, який планувався".

На противагу конституційним ініціативам своїх опонентів Віктор Ющенко наполягає на тому, щоб у парламенті розглянули президентський проект змін до Основного закону: "Як Президент, я наполягаю, щоб мій варіант змін і доповнень до української Конституції, за кожну букву якого я готовий відповідати, був розглянутий у парламенті".

Віктор Ющенко також наполягає, щоб конституційні зміни були ухвалені до президентських виборів.

Кожний хоче своїх змін

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко пообіцяв, що найближчим часом його політична сила запропонує на розгляд парламенту власний варіант конституційних змін. "Це наша "фішка", – зазначив він. – Ми з цим ішли на вибори попередні. Ми обов’язково завтра-післязавтра вносимо свій проект Конституції. І ви побачите, там нема екзотики: продовження терміну повноважень парламенту, виборів Президента в парламенті".

Тим часом лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявляє про необхідність винести на розгляд парламенту ті конституційні напрацювання Партії регіонів та БЮТ, які стосуються реформи судової системи та місцевого самоврядування.

Натомість екс-спікер Верховної Ради, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк повідомив, що ініціюватиме проведення всеукраїнського референдуму, за яким будь-які зміни до Конституції вноситимуться виключно за наслідками народного волевиявлення (тобто референдуму). Яценюк переконаний, що політики ще не раз робитимуть спробу переписати Основний закон під свої потреби.

"Я переконаний, що пропало ще не все, бо це не перший раз пропадає, – зазначив Яценюк, іронізуючи з вислову Прем’єр-міністра, який не потрапив до телезвернення. – Я сам був свідком щонайменше двох таких перемов, і це вже треті".

Конституційні зміни підуть "у пакеті" з датою виборів?

Серед депутатів багато хто вважає, що новообраному Президентові буде не просто, бо після виборів провідні політичні сили знову можуть повернутися до конституційної реформи. "Адже, хто б не переміг на президентських виборах, він буде змушений працювати з цим парламентом , – каже народний депутат від фракції НУНС Олесь Доній. – Отже, доведеться шукати більшість. А за цього складу парламенту це не так уже й легко".

Відтепер парламентарі мають визначити дату президентських виборів. Попередньо Володимир Литвин казав, що Верховна Рада має затвердити дату виборів 17 січня наступного року. Проте тепер багато охочих, щоб вибори відбулися раніше. Зараз провідні політичні гравці спробують укотре узгодити і свої конституційні ініціативи, і дату президентських виборів, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі