друкувати


Купували… професії в Надвірній

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-10 12:46:43
Найбільш актуальною проблемою сьогодення в Україні є негативний вплив фінансово-економічної кризи на життя суспільства. Найбідніші верстви населення більш за всіх відчувають кризу, адже вона отруйною рідиною проникла у всі шпаринки – усі галузі економіки та сфери життя суспільства. Першим і найбільшим проявом кризи є втрата людиною робочого місця і, як наслідок, відсутність заробітку.

Одним із суб’єктів вирішення цієї проблеми є служба зайнятості, яка розробляє й впроваджує комплекс заходів та механізмів реформування системи зайнятості, які спрямовані на підвищення економічної активності населення, забезпечення відповідності між попитом та пропозицією робочої сили, підвищення конкурентоспроможності та зняття напруги у суспільстві, повідомляє прес-служба Надвірнянської РДА.

Люди завжди прагнули знайти гідну роботу, а роботодавці кваліфіковану робочу силу. Отже працівникам Надвірнянського районного центру зайнятості доводиться постійно оновлювати шляхи взаємодії як з шукачами роботи, так і з роботодавцями. В сучасних умовах залишається актуальною і ефективною формою співпраці з роботодавцями - проведення ярмарок вакансій.

При підтримці та сприянні Надвірнянської райдержадміністрації районним центром зайнятості спільно з роботодавцями на Надвірнянщині було організовано та проведено літній ярмарок вакансій для жителів села Пнів та наближених до нього сіл. Метою проведення заходу було надати інформацію громадянам про наявність вільних робочих місць на території регіону, вирішити проблему працевлаштування та викликати зацікавленість роботодавців можливістю підбору необхідних їм спеціалістів, завдяки "живому" спілкуванню з шукачами роботи.

Відкрила роботу ярмарку вакансій директор районного центру зайнятості О.Стефанюк. У своєму виступі доповідач висловила сподівання, що кожен учасник заходу знайде для себе щось корисне, акцентуючи увагу на поєднанні інтересів роботодавців та безробітних для задоволення потреб обох сторін. Звертаючись до безробітних, О.Стефанюк зазначила, що ярмарок вакансій – гарна нагода поспілкуватись з роботодавцем, отримати потрібну інформацію та знайти роботу до душі.

Для безробітних, які бажають працювати, але не мають відповідної професійної підготовки, центр зайнятості організовує професійне навчання під конкретне замовлення роботодавців, для осіб, які тривалий час не працювали за фахом і втратили професійні навички, служба зайнятості запропонує пройти стажування на робочому місці.

Від роботодавців в роботі ярмарку вакансій взяв участь старший прапорщик 160 територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом О.Кузьмук, який поінформував про умови прийняття на військову службу, грошове забезпечення військовослужбовців-контрактників, соціально-правовий захист та перспективи кар’єрного росту.

Роботодавці, які представили свої вакансії на ярмарку, а їх було 10, мали можливість поінформувати учасників про специфіку діяльності підприємства, висловити вимоги до претендентів та поспілкуватись з ними особисто, надавши шукачам роботи розширену інформацію про особливості роботи.

Роботодавці були приємно вражені організацією заходу та можливістю реально підібрати собі необхідних працівників, а також отримати інформацію про безробітних, які бажають у майбутньому працювати на їх підприємстві.

На завершення ярмарку вакансій виступив сільський голова села Пнів - Василь Гладиш, який у своєму виступі зазначив, що в останній час для села – це перший подібний захід, організований центром зайнятості в умовах сьогодення.

Відрадно те, що фахівці служби зайнятості працюючи злагоджено, як годинниковий механізм, оперативно реагують на зміни і тенденції на сучасному ринку праці, організовують громадські роботи для жителів села, проводять виїзні семінари та інші заходи, які сприяють незайнятим громадянам якнайшвидше знайти роботу спілкуючись з потенційним роботодавцем.

В результаті проведеного заходу, при безпосередньому спілкуванні з роботодавцями 12 осіб були працевлаштовані, 36 осіб отримали направлення на працевлаштування, одна ооба виявила бажання пройти стажування безпосередньо у роботодавця та троє громадян зацікавились пропозицією військової служби за контрактом.

Слід зазначити, що проведення подібних заходів сприяє покращенню співпраці центру зайнятості з роботодавцями щодо задоволення їх кадрових потреб, а також надає можливість безробітним у найкоротші терміни знайти роботу.

Обговорити на форумі