друкувати


В.Шкварилюк: Конституція України - не статут закритого акціонерного товариства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 06:30:27
Сьогодні в Івано-Франківську лідер обласної організації "Фронту змін" Володимир Шкварилюк висловив підтримку лідеру ініціативи Арсенію Яценюку щодо проведення всеукраїнського референдуму на захист права громадян формувати владу.

Нині під час прес-конференції у Верховній Раді України пан Яценюк оголосив про те, що при сучасному стані справ в українському політикумі треба, аби народ виказав своє волевиявлення щодо того, чи можна приймати зміни до Конституції.

"Ми нещодавно стали свідками того як Партія Регіонів та БЮТ захотіли змінити Основний Закон України на статут з своєрідного закритого акціонерного товариства, - зазначив пан Шкварилюк. - На десять або більше років могла б приватизуватися державна влада, а народ не матиме жодного права при виборі. Слава Богу так не сталося. Але загроза продовжує існувати. Отож, зважаючи на це, Арсеній Яценюк звернувся до народу щодо проведення всеукраїнського референдуму".

За новим волевиявленням без народу ніхто не має права втручатися у Конституцію, збільшувати повноваження будь-яких інституцій державної влади та чіткі гарантії щодо виконання Основного Закону України. Отож народ України повинен захищати свої права та чітко висловлювати свою думку з приводу тих чи інших дій високопосадовців та депутатів. В такому разі вони не матимуть змоги маніпулювати людьми та поважатимуть Конституцію. Референдум відбуватиметься у два етапи. На першому будуть залучені висококваліфіковані спеціалісти: політологи та юристи для його обговорення. На другому етапі збиратимуться підписи та проводитиметься сам референдум.

До речі, після гучної заяви Яценюка, багатьох зацікавило питання, з яких джерел відбудеться фінансування народного волевиявлення. Адже колись Арсеній Петрович казав, що у його обєднання немає грошей, а фінансують його діяльність приватні особи. Проте зараз чітко постало питання: що важливіше - загроза підриву Конституції чи фінансування референдуму? На думку пана Шкварилюка, на референдум потрібна невелика сума. Зрештою, ці кошти все одно отримають люди які працюватимуть на референдумі, а саме збиратимуть підписи, рахуватимуть голоси та ін.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі