друкувати


Поляки попри кризу потребують української робочої сили

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 04:59:11
Понад 80 тисяч робочих віз видало Генеральне консульство Польщі у Львові за цей рік, повідомив Радіо Свобода генконсул Польщі Гржегорж Опалінський. Попри економічну кризу, нині польські підприємці та фермери вкрай потребують робочої сили з України на сезонні роботи.

У порівнянні з минулим роком аж на 80% зросло зацікавлення польських підприємців у робочій силі з України. Переважно українці працюють на будівельних роботах та в сільському господарстві. Жінки збирають полуниці, черешні. Робота фізично дуже важка, починається з 4 години ранку, але лише на зборі врожаю і можна заробити 700-900 доларів у місяць.

"Важко сказати, де саме потребують більше українців, але тут є зацікавлення двох сторін, як польських бізнесменів, які потребують на сезонні роботи людей, так і самі громадяни України дуже зацікавлені в тому, щоб отримати візу з правом на працю", – зазначив генконсул Польщі у Львові Гржегорж Опалінський.

Однак отримати цю візу українцям доволі складно. Передусім потрібно вистояти довжелезну чергу, подати масу документів від роботодавця. Доволі часто польські працедавці телефонують у консульство з проханням прискорити візовий процес для громадян України. Приходити в консульську установу людям доводиться по кілька разів.

"Я вже тут вдруге. Немає в Україні роботи, тому треба їхати і працювати за кордоном. Що собі там думають на горі, що ми без роботи вдома. Мій чоловік будівельник, зараз без роботи, що робити?"

Серед українських регіонів на Львівщині найвищий рівень безробіття

У Львові на одне вільне робоче місце нині претендує 21 людина, а по області ця статистика у десять разів більша. У Золочівському районі на одне робоче місце припадає більше 260 безробітних. Щодня понад 250 галичан звертаються у центри зайнятості, але щомісяця зменшується потреба у робочій силі.

Українським працедавцям потрібні лише фахівці робітничих професій, але ті воліють працювати за кордоном, де вища оплата. Натомість майже 30% безробітних, які зареєстровані, не мають жодної кваліфікації.

Кожна політична партія обіцяла на виборах створити робочі місця в державі. У своїй програмі Президент Ющенко обіцяв працевлаштувати 5 мільйонів громадян. Не допомогло у вирішенні проблеми безробіття у Львові і Євро-2012. Міська влада обіцяла тисячі робочих місць, натомість галичани і далі вимушені поповнювати ряди сезонних робітників за кордоном, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі