друкувати


Коломия: Панацея від хворіб росте просто неба у парку міста

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 03:08:13
Це найдавніший вид дерева на планеті – гінкго білоба. Звичний ареал цього виду – Далекий Схід. У Китаї та Японії ці дерева вважають священними. В Україні їх небагато — кілька сотень. Окрім медичної, дерево має й неабияку історичну цінність.

Адже цей вид рослин існував ще в мезозойський період. Відтоді гінкго витримав усі земні катаклізми і дожив до наших днів.

Прикарпатський представник найдавніших дерев на планеті шукає собі наречену. Древнє гінкго росте в Коломиї, звідки воно взялося – ніхто достеменно не знає. Адже парк закладався ще за часів австрійського цісаря. Нині дерево намагаються всіляко вберегти. Щоб його розмножити, потрібна пара.

Мирослава Кочержук, науковий працівник музею історії Коломиї: "Можливо, було висаджено два дерева, але просто інше не збереглося. А, можливо, це був просто експеримент, чи може воно прижитися в цих умовах".

Гінкго білоба – пращур сосни та ялини, якому майже 300 мільйонів років. Але замість хвої дерево вкрите віялоподібними листками. Їх місцеві мешканці вважають панацеєю від багатьох недуг. Восени тут не залишається жодного листка.

Марія Ступарик, жителька Коломиї:. "Лікарський цілитель народний, він збирає лікарські рослини. Віником собі прийде рано-рано, вдосвіта замете і піде. А так, то людей дуже-дуже повно. Прямо по листочкові визбирують".

За цілющі властивості гінкго називають ще деревом молодості. Препарати на його основі не мають аналогів, вони сповільнюють старіння організму, зменшують імовірність інфарктів, інсультів, а також запобігають пухлинним захворюванням. У їх ефективності особисто переконався Олег Кіращук, позбувшись шуму у вухах.

Олег Кіращук, житель Коломиї: "Ефект був десь приблизно через місяць-два. Шум майже зник".

Надія Шумська, доцент кафедри біології та екології Прикарпатського університету: "В аптеці будь-якій знайдете, можна побачити препарат «гінкго». Ці препарати мають судиннозміцнюючі речовини, для покращення роботи мозку. Діючу речовину добавляють до знеболюючих препаратів".

Ботаніки наголошують: древні дерева унікальні не тільки для медицини, а й для історії. Нині прикарпатські вчені мізкують, як зберегти і розмножити унікальну рослину, повідомляє "Факти", ICTV .

Обговорити на форумі