друкувати


Обама: Іслам нам близький

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 01:22:19
Звернення президента США до мусульман. "Ми маємо спільні цінності: справедливість і прогрес, толерантність і людську гідність. Америка не є – і ніколи не буде – у стані війни з ісламом!" – сказав 4 червня у Каїрі Барак Обама.

"Я хочу нового початку у відносинах між Сполученими штатами та мусульманами цілого світу", – підкреслював новий президент США. У столиці Єгипту слухали його тисячі людей, транслювали усі найважливіші телеканали мусульманського світу, Білий Дім транслював також виступ Обами в Інтернеті. Державний департамент пропонував теж SMS із уривками виступу чотирма мовами: англійською, арабською, урду та перською.

Американський президент обіцяв виступи перед мусульманами в одній із великих столиць однієї з ісламських держав ще під час виборчої кампанії півтора роки тому. В Каїрському університеті він розпочав виступ привітанням "Ас-Саляму Алєйкум". Він нагадав, що у США є багато мусульман і 1200 мечетей, що ісламська країна, Марокко, була першою, яка визнала офіційно існування Сполучених штатів. Він підкреслив, що хоч сам і є християнином, але його родина з боку батька – це мусульмани, а сам він провів частину дитинства в ісламській Індонезії.

Обама згадав, що досвід колоніалізму та Холодної війни, під час якої "мусульманські держави трактували часто як маріонеток", а також глобалізація схилили багатьох мусульман до бачення у Заході "ворожої традиціям ісламу сили".

"Екстремісти використали цю напругу серед малої, але сильної меншини мусульман, зокрема в терактах 11 вересня 2001 р.", – сказав президент США. Він підкреслив, що не погоджується зі стереотипом, що іслам і Америка є один для одного ворогами: "Ми маємо спільні цінності: справедливість і прогрес, толерантність і людську гідність. Америка не є – і ніколи не буде – у стані війни з ісламом!"

Проте Обама сказав, що "захищатиме безпеку Америки від екстремістів", а війна, розпочата в Афганістані з "Аль-Каїдою" і талібами після 11 вересня, "була війною з необхідності".

На відміну від неї, війну в Іраку новий президент США назвав "війною з вибору, яка викликала величезну поляризацію думок і в моїй країні, і у світі". Хоча й він стверджував, що "вірить, що у підсумку іракці є в кращому становищі без тиранії Садама Хусейна", але, на його думку, "події в Іраку нагадали Америці, що треба вживати дипломатії і шукати міжнародного консенсусу". Обама повторив, що він хоче вивести війська з Іраку, а також "змінити політику, яка суперечила нашим ідеалам", тобто закрити табір у Ґуантанамо.

Багато часу Обама присвятив ізраїльсько-палестинському конфлікту. Він підкреслив "сильні зв’язки, які з’єднують США з Ізраїлем" і засудив погрози знищення єврейської держави, а також заперечення Голокосту. Він сказав, що не можна допустити, аби Іран мав атомну бомбу – "бо це закінчиться гонитвою озброєнь на Близькому Сході".

Проте, він ствердив, що повинна постати палестинська держава і заявив рішуче, що США "не схвалюють будівництва єврейських поселень" на Західному Березі Йордану. В цей момент він дістав від натовпу першу після півгодини виступу овацію.

Овації, і навіть вигуки: "Ми любимо тебе!!!" Обама збирав також, коли згадував про демократію і права жінок. Президент США ствердив, що його країна "не накидає нікому форми правління", але підкреслив, що всі люди на світі заслуговують на право "свободи слова" і "форму правління, яка спирається на право і справедливість, є прозорою і не обкрадає людей". "Форми правління, які спираються на ці принципи, є стабільнішими та ефективними", – сказав він.

Обама сказав, що "відхиляє переконання декого на Заході, що жінка, яка обирає покриття голови хусткою, позбавлена рівності. Але я вірю, що жінка, яка позбавлена права на освіту, позбавлена рівності". Президент згадав також про необхідність захисту релігійних меншин, зокрема християн-коптів у Єгипті та маронітів у Лівані.

Кілька разів у виступі Обама цитував Коран, а також Талмуд і Біблію. Закінчив так: "Люди на світі можуть жити разом у мирі. Ми знаємо, що такою є воля Бога. І заради цього ми мусимо працювати тут, на Землі".

Реакції на виступ Обами дуже відрізнялися. Секретар Ліги арабських держав Амр Муса сказав, що він був "добрим і зваженим", ізраїльський уряд – що "має надію, що він допоможе принести мир".

"Промова була чудовою. Президент із другим ім’ям Хусейн, який у Каїрі пропонує мусульманам співпрацю, це значить для нас багато", – сказав агенції АР правник із Кабула Малек Сітез. Але Мухсін Карім, інженер із Багдада, вважає, що "Обама повинен вибачитися за смерті та страждання мусульман, спричинені політикою США".

Вісім палестинських угрупувань на чолі з Хамас заявили, що "це спроба шахрайства і створення ілюзії, щоб поліпшити образ Америки в арабському світі".

Суперечка про виступ Обами буде також довго тривати у США. Оглядач лівого видання Nation Роберт Дрейфус написав, що "Обама потрапив у десятку. (...) Це було рішуче поривання з імперською Америкою, яку втілювала адміністрація Джорджа Буша "Хрестоносця" (...) Ми довго чекали на слова, що іслам є частиною Америки. Гаразд, це лише слова. Але це чудовий початок".

"Це небачено, щоб у промові про свободу та демократію, Америку та іслам, Обама опускав найбільше досягнення останніх десятиліть у регіоні: демократично обраний уряд Іраку", – пише, у свою чергу, публіцист правого видання Weekly Standard Стівен Гейс. "Ірак є недосконалим, але все таки взірцем усього, про що Обама сказав: прав жінок, релігійної свободи, перемоги демократії над екстремістами. Обама не служить добре країні, ігноруючи цю реальність".
Автор: Марцін Босацкі [Marcin Bosacki]
Назва оригіналу: Obama: Islam jest nam bliski



Араби цінують Обаму

Обама знає, що нам сподобається: найпростіший приклад – це цитування Корану. Немовби дрібниця, але в устах американського президента це щось незвичайне, – каже єгипетський політолог Діна Шехата

Марта Казімєрчик: Вам сподобався виступ Обами?
Діна Шехата, політолог із каїрського Центру стратегічних досліджень "аль-Ахрам":
Дуже. І знаю, що не тільки мені. Виступ був дуже позитивно сприйнятий у Єгипті, і я певна, що також в інших мусульманських країнах. Обама мудрий, знає, про що казати і як казати. Вдаряє по відповідних струнах, заявляє про повагу до досягнень ісламу, відкриття нової сторінки, спільне будівництво. Знає, що нам сподобається: найпростіший приклад – це цитування Корану. Немовби дрібниця, але в устах американського президента це щось незвичайне, а для нас археважливе. Власне кажучи, кожне його слово – це один великий контраст у порівнянні з Бушем.

Обама сказав про необхідність припинення будівництва єврейських поселень в окупованій Палестині, але одночасно підкреслив, що зв’язки Америки з Ізраїлем неможливо розірвати. Розчарував арабів?
Я не думаю. Всупереч думці зовні ми є реалістами і ніхто не очікував, що Обама заявить про раптовий розрив стосунків із Ізраїлем. Він повторив очевидні довгострокові напрямки американської політики. На щастя, з’явилися також нові речі – підкреслив необхідність створення двох держав, говорив про невід’ємне право палестинців на власну державу. Авжеж, самої доброї волі буде недостатньо. Обама, без сумніву, знає, що мусить діяти в рамках обмежень і ситуації, яку отримав у спадок. Невідомо, чи насправді вдасться йому чогось досягти, але він принаймні робить спроби.

Обама сказав, що американці охоче б залишили Афганістан, але наразі не можуть. Що на це кажуть мусульмани?
Люди тут також читають новини, знають про ситуацію в Афганістані та Пакистані, знають позицію США. У цьому виступі не було щодо цієї проблеми для нас жодних несподіванок.

Американський президент вкотре заявив про необхідність діалогу з Іраном. Такий діалог можливий?
Наразі не дуже. Навіть нині [верховний лідер країни] Хаменеї говорив про зненавиджену Америку. Здається мені, що Обама не може вже далі простягати руку, зараз черга іранців.
А Ірак? Обама виправить шкоду, яку ця війна заподіяла образові США у регіоні?
Це не щось, що вдасться виправити за одну ніч чи день, оскільки вплив війни в Іраку на антиамериканські настрої є небувалим. Але араби чесно ставляться до цієї справи і не звинувачують Обаму у помилках Буша. Знають, що він не хотів цієї війни, дають йому кредит довіри і шанс на гідний вихід із країни та належне ставлення до іракців. Обамі вже вдалося сильно змінити образ Америки на Близькому Сході. Саме його обрання, інавгураційна промова, інтерв’ю телеканалі "Аль-Арабія", виступ у Каїрі – це все великі докази поваги і визнання для нас. Це цінують араби. Зараз Обама мусить тільки показати, що за цими словами справді йдуть вчинки, що він зуміє розморозити близькосхідний мирний процес, що буде більше американської допомоги і партнерства, і менше повчань і погроз.
Розмовляла: Марта Казімєрчик [Marta Kazimierczyk]
Назва оригіналу: Arabowie doceniają Obamę



Перед Нетаньягу урок прохолодної дружби зі США, – каже ізраїльський політолог

Для Gazeta Wyborcza Гершон Баскін, Ізраїльсько-палестинський центр досліджень та інформації у Єрусалимі.

Обама не сказав у Каїрі нічого, що захопило б зненацька спостерігачів його адміністрації. Це, звісно, не означає, що ця промова, якій пророкували стати символом нової глави у відносинах США – мусульмани, не була дуже потрібна. Нині важко, проте, оцінити її вагу, оскільки ми не знаємо – а є підстави, щоб сумніватися – чи в Обами буде достатньо волі та сил, щоб втілити свої принципи в життя. І чи в нього будуть добрі ідеї, як це ефективно зробити. Хоч Джордж Буш, кажучи про співпрацю США з мусульманським світом, і мав на думці щось інше, ніж Обама, та все таки його бажання швидкого будівництва незалежної Палестини були щирими. Але й так не збулися. Якщо зараз Білий Дім трактує свої обіцянки серйозно, то ізраїльського прем’єра Беньяміна Нетаньягу чекає урок прохолодної дружби. Він уже зараз мусить зносити дипломатичні образи, оскільки Білий Дім навіть не надав ізраїльтянам тексту промови у Каїрі перед її виголошенням. Не було мови про консультації у справі її змісту. Нетаньягу опирається вимогам цілковитого заморожування розширення єврейських поселень на окупованому Західному Березі Йордану, але якщо Вашингтон натисне достатньо сильно, то він звісно ж поступиться. Це зовсім не найважче завдання для Обами. Лише усунення ізраїльських девелоперів із Західного Берега ще не означає миру. Палестинці повинні піти на нові вибори, а Америка зробити так, аби Хамас не монополізував владу в Палестинській Автономії. Для цього потрібні економічні стимули, дипломатична гра з Сирією та Єгиптом, а також відновлення довіри серед арабів. Тут прекрасних слів буде замало, і навіть найважчі зусилля не гарантують швидкого успіху. Незважаючи на тертя у палестинському питанні, Барак Обама не підважує фундаменту відносин між США і Ізраїлем. Безпека Ізраїлю залишається одним із стратегічних пріоритетів Вашингтону на Близькому Сході, а Білий Дім не допустить до створення атомної бомби Іраном.
Автор: Ґершон Баскін [Gerszon Baskin]
Назва оригіналу: Przed Netanjahu lekcja szorstkiej przyjaźni z USA – mówi izraelski politolog
Джерело: Gazeta Wyborcza, 05.06.2009
Зреферував Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі