друкувати


LAMOST - найбільший у світі спектроскопічний телескоп

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-09 01:21:15
4 червня 2009 року відбулося відкриття встановленого на пагорбах на північний схід від Пекіна спектроскопічного телескопу LAMOST (Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope). На відміну від більшості всіх інших телескопів, китайський має досить незвичайну форму, яка повинна допомогти йому у виконанні поставленого перед ним завдання - складанні найбільшої і найбільш точної тривимірної карти нашої галактики Чумацький шлях.

Телескоп LAMOST має ефективну діафрагму розміром більше 4 метрів, яка підключена в 4000 незалежних оптичних волокон. Це більше, ніж у будь-якого іншого наземного оптичного телескопу. За словами китайських вчених, така структура дозволить декодувати одночасно багато спектрографічних даних, отриманих з космосу, повідомляє Новости технологий.

У той час як більшість оптичних телескопів, здатні рухатися по небесній сфері за тим чи іншим об'єктом, тут рухаються лише два сегментованих величезних дзеркала, при цьому навіть самі дзеркала телескопу не круглясті, а П-подібні.

Новий телескоп - розробка Національної астрономічної обсерваторії Китаю та Академії наук Китаю. Будівництво апарату, обійшлося в 235 млн юанів (34,4 млн доларів). Його висота перевищує 15-поверхову будівлю. Головний інженер проекту Цуй Сянцюнь (Cui Xiangqun) повідомив, що в наступні три-п'ять років телескоп допоможе отримати спектральні дані приблизно 2 500 000 зірок.

Обговорити на форумі