друкувати


Свято ненароджених дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 03:52:35
У перший понеділок після Зелених свят тільки у найвіддаленіших селах Гуцульщини святкують Розигри.

Про це давнє і забуте свято, яке тепер святкують тільки у важкодоступних районах Гуцульщини, розповідає хранителька народних традицій директор школи та керівник фольклорно-етнографічного ансамблю з високогірного села Буковець Верховинського району Калина Лесюк.

- Пані Калино, звідкіля походить це свято і чи має воно щось спільного із відомим русалчиним тижнем, адже в часі воно збігається?

- Розирги - празник дуже давній. Зараз його походження покрите пилом віків. Але у нас все йде за традиціями - з роду в рід передаються звичаї святкування того чи іншого дня.

Старші люди кажуть, що в цей день в горах збираються на ігри загублені горе-матерями нехрещені метвонароджені та ненароджені унаслідок викидню або аборту діти, душі яких блукають лісами і горами, проклинаючи своїх матерів. Вони ходять лісовими хащами і голосять "няв-няв". Звідси і назва "нявки".

Коли хто, будучи в лісі, почує такий крик, то повинен відірвати шмат своєї одежі, і сказати три рази "Хрещається раб (раба) Божий (а) такий-то" і назвати при цьому будь-яке ім"я, яке спаде на думку. Вважається, що так можна ще врятувати загублену душу. Але, якщо протягом 7 років, ніхто не охрестить нещасну, тоді з тієї душі стає нявка.

У день Розигрів нявки так танцюють, витоптуючи землю, що на ній впродовж кількох років майже нічого рости не буде. Люди кажуть, що саме таким місцем є гора Сивуля. Не доведи Господи зустрітися у цей день з лісовою нечистю - висмокчуть усю кров (хреститься).

- То виявляється вони ще й такі жорстокі. А чим ще, окрім кровожерливості відрізняються карпатські нявки від, скажімо, поліських мавок, оспіваних Лесею Українкою?

- Думаю, що, перш за все, своїм виглядом. Спереду нявка виглядає як звичайна дівчина: стрункий стан, розпущене довге волосся, проте малі на зріст і мають дуже маленьку ступню. Але, що найхарактерніше-якщо подивитися на нявку ззаду, то можна побачити все нутро.

- Які ж особливості святкування?

- На Розигри чоловікам не можна спати, бо як побачить якась нявка, що чоловік спить, то вмить нашле на нього страшний сон, від якого він пробудиться, та й піде собі в гори. Та так його виводить лісова нечисть, що зі страху може й з розуму зійти і більше не хотіти бачити людей. А якщо такий зведений нявками ґазда або молодик загине в лісі, то нечистий одразу візьме його душу. Але, коли чоловік спам’ятається і зрозуміє, що він іде в ліс, то потрібно зняти з себе сорочку і перевдягнути її навиворіт, тоді одразу знайде дорогу додому. Не в змозі нашкодити нявки і тому, хто має при собі цибулю, часник або валеріану.

А ще нявки люблять чіплятися до одиноких туристів у горах, І не один зайшлий накивав п’ятами від переляку, почувши в лісі тужливе завивання.

Жінки, у яких були викидні ввесь Зелений понеділок не роблять нічого по господарству. Колись у цей день вони молилися за своїх дітей, яких мимовільно (а хтось, може, й спеціально) втратили. Коли настає обід, то вже ніхто не береться ні за яку роботу. У давнину в цей час всі сідали на землю і кілька хвилин мовчали, вшановуючи таким чином пам’ять про чисті душі дітей, перетворених волею злої долі у нечисть. Кажуть, що хто буде працювати в обід на Розигри, на того нечиста сила нашле помсту, і йому буря винищить увесь урожай на городі.

- Але невже справді люди вірять у такі речі, це ж просто казка та й усе?

- Більшість, звичайно, не вірить, але в кожній казці, легенді, традиції є частинка багатовікового досвіду життя народу, етносу. А при святкуванні Розигрів важлива не так правда, як мораль. Адже в цей день кожна жінка, яка по своїй волі чи намові стратила дитину - задумується про свій гріх. Та й у горах свої закони.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі