друкувати


Колишні в’язні нацистських гетто отримуватимуть доплати до пенсії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-05 03:40:10
Федеральний соціальний суд Німеччини розглянув скаргу двох колишніх в'язнів гетто і ухвалив рішення, згідно з яким їхня робота під час перебування у гетто зараховуватиметься у пенсійний стаж.

Тепер близько 70 тисяч євреїв з числа колишніх в´язнів гетто отримають право на доплату до пенсії. Це питання не вирішувалося протягом багатьох років із суто формальної причини - нацисти не вели в гетто даних по зарплаті. Проте соціальний суд, скрупульозно розглянувши всі аргументи за і проти, в першій інстанції однозначно вирішив, що в'язні гетто мають таке право.

Уповноважена державного фонду пенсійного страхування Аннегрет Круз привітала рішення суду: «Вирішальним є те, що люди нарешті хоч би частково отримають трохи справедливості і грошової компенсації, чому ми всі дуже раді», - наголосила Круз. Пенсійна надбавка становитиме близько двохсот євро.

"Страждання не можна оцінити монетами"

Відомий берлінський рабин Хаїм Розваський, який сам пройшов білоруське гетто, вважає слово «компенсація» проблематичним. «Страждання і смерть не можна оцінити монетами, бо ніхто не знає скільки коштує життя. Якщо вирішити, що банкнотами можна все компенсувати і все стане на свої місця - це буде великою помилкою», - переконаний рабин.

Проте, хоча моральні страждання не можна відкупити, люди, які були в гетто, цілком можуть розраховувати на трохи підтримки, вважає він. «Виходячи з цього, я думаю, що час настав. Чому треба було так довго чекати цього рішення? Більшість вже померла так і не дочекавшись якої-небудь допомоги» - нарікає Хаїм Розваський, повідомляє DW.

Обговорити на форумі