друкувати


Як вберегтися від фальшивих грошей?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 04:46:58
Відколи з’явилися гроші, вони примушують говорити про себе. Люди важко працюють заради кількох папірців, які можуть виявитися несправжніми.... Як вберегтися від фальшивок? Що робити, якщо заповітні папірці не є справжніми? З такими питаннями журналіст Коломия ВЕБ Порталу звернулася до В’ячеслава Квашніна, касира-контролера "Української фінансової групи".

Як перевірити чи справжні купюри?

Слід навчитися контролювати справжність будь-яких банкнот, які опиняються в руках. Можна це зробити за допомогою простих правил, наведених нижче. В’ячеслав Квашнін з Коломиї радить, якщо все ж таки не вдається самому визначити чи справжня купюра в руках, то слід звернутися до спеціалістів. Саме в обмінних пунктах можна впевнено дізнатися про автентичність купюри. Касири, як в банку, так і в пунктах обміну, при виявленні фальшивої купюри зобов’язані її вилучити з обігу. Та ця процедура займає майже весь день, тому держава таким чином сама собі створює перешкоди для подолання фальшивомонетників. Зазвичай касири просто не приймають підроблені гроші і нікуди про це не заявляють. Але найкраще не перевіряти долю і піти у звичайний супермаркет, де можна попросити перевірити гроші без будь-якої загрози їх вилучення. Якщо виявили гроші фальшивими, тоді ще можна теоретично повернути їх тому, від кого одержали.

За його словами найбільш обачним треба бути з банкнотами номіналом 20 та 50 гривень, але підробляють купюри всіх номіналів. США захищає свою валюту, бо вся світова економіка прив’язана до долара та весь світ прагне його підробити. Найбільше фальшивих доларів старого зразка є номіналом 50 та 100. В Коломиї мандрують підроблені долари, і до рук В’ячеслава Квашніна вони потрапляють щомісяця, а несправжні гривні щотижня. В Україні і, зокрема, в нашому місті вже давно є долари нового зразка і ще не зустрічав пан В’ячеслав їхню підробку. Євро також підробляють і уважно треба дивитися на купюри номіналом 50 та 100 євро.

За статистикою, як не парадоксально, найбільше фальшивих грошей трапляється в банках, оскільки для того, щоб провірити банкноту на справжність потрібен досвід, а касири в банках міняються дуже часто. На думку В’ячеслава Квашніна, в банках зараз не дуже слідкують за виявленням фальшивок, бо постійна зміна персоналу цьому аж ніяк не сприяє.

Долар США. Сполучені Штати ще десять років тому почали випускати грошові знаки з новими захисними елементами. За допомогою введених удосконалень легше відрізнити справжні грошові купюри від фальшивих і важче застосовувати нові технології підробки грошей. Випуск в обіг нових серій банкнот відображає постійне прагнення США охороняти і захищати свою валюту. Долар має багато рівнів захисту і зовнішній вигляд грошових знаків США змінився після того, як були введені нові захисні елементи банкнот.

Для визначення автентичності купюр перевірте наявність на грошових знаках наступних відмінних ознак: портрет великого розміру, зміщений в сторону від центру банкноти; водяний знак, що повторює портрет; змінений колір типографської фарби (Дивлячись на лицьову сторону банкноти, нахиляйте її до себе і від себе, щоб переконатися в тому, що при повороті банкноти яскраво виражені зелені цифри в правому нижньому кутку переходять в чорний, а потім назад - в зелений колір.), візерунок з тонких ліній (він утворює фон портрета та будівлі, які важко підробити), велике позначення номіналу на 20-доларовій і 50-доларовій купюрі для людей зі слабким зором, пластикова захисна смужка (проходить зверху вниз набагато лівіше від портрета на новій 20-доларовій банкноті, праворуч від портрета на 50-доларових банкнотах і ліворуч від нього на 100-доларових банкнотах. Ця тонка пластикова смужка не надрукована на поверхні, а поміщена всередину самої банкноти. Смужка проглядається тільки на світло. В ультрафіолетовому світлі смужка стає зеленою. На 20-доларових банкнотах в тій частині американського прапора, де зображені зірки, з'являється число, що відповідає номіналу грошового знаку), мікродрук (Візьміть лупу й уважно подивіться на портрет і захисну смужку. На них повинні бути слова, надруковані дуже дрібним шрифтом. На 20-доларовій банкноті кожна з цифр, що утворюють число в лівому нижньому куті, складається з надпису "USA 20". А по нижньому краю овалу, що обрамляє портрет, проходить напис "UNITED STATES OF AMERICA").

Євро. Як показали дослідження в криміналістичних лабораторіях, європейська валюта є найбільш захищеною в світі від підробки. Але звісно, запропоновані елементи захисту, не є панацеєю від всіх бід. З часом вмілі руки фальшивомонетників підкорять всі лінії оборони валюти.

Всі євробанкноти віддруковані на спеціальному папері з чистої бавовни, яка на дотик суттєво відрізняється від звичайного паперу. На лицьовій стороні банкнот деякі елементи зображення мають підвищену рельєфність. Наприклад, на дотик легко сприймається рядок з абревіатурою ЄЦБ (Європейський центральний банк) на п'яти мовах. Ця стрічка розташована у верхній частині банкноти.

Дивлячись на купюру через струмінь світла, на широкому купонному полі чітко видно водяний знак, а саме - фрагмент сюжету лицевої сторони і цифрове позначення номіналу. Наприклад, на купюрі номіналом 20 євро є водяний знак у вигляді вікна готичної церкви і цифри 20. Крім того, на просвіт видно приховану захисну нитку (чорна вертикальна лінія розділяє лицьову сторону банкноти навпіл).

На всіх купюрах євро є голограма, її відсутність є першою ознакою того, що гроші фальшиві. Купюри номіналом 5, 10 і 20 євро, мають праворуч на лицьовій стороні кидаються в очі широку сріблясту голографічне смугу. Розташовуючи її під різним кутом до джерела світла, ви будете поперемінно бачити символ євро та позначення номіналу - відповідно цифри 5, 10 або 20.

Символ Євро - це напівкругла стилізована літера Є з двома паралельними горизонтальними лініями посередині, що символізують твердість валюти. На купюрах більш великого номіналу на лицьовій стороні можна побачити не сріблясту смугу, а голограму. Під різним кутом зору ви будете поперемінно бачити позначення номіналу (50, 100, 200 або 500) і зображення відповідного архітектурного мотиву - вікна або арки.

Крім візуальних ознак автентичності, євро має також ряд непомітних для ока ознак. До них відносяться ультрафіолетові, магнітні та інфрачервоні позначки. Перевірку цих якостей банкнот можна зробити тільки за наявності спеціальної техніки, здатної визначити ці приховані ознаки.

Гривня. На жаль, наша національна валюта є найбільш незахищеною. Правоохоронці стверджують, що 90% від усіх випадків виявлення фальшивок були віддруковані на звичайному принтері. Щоб перевірити, чи справжня купюра в руках, спочатку слід впевнитися у наявності водяних знаків. Можна акуратно потерти край купюри вологим пальцем, якщо це підробка, то фарба розмажеться. І ще один спосіб: зігнути купюру і за місцем згину провести пальцем. Фарба фальшивки неодмінно розсиплеться і залишиться на руці. Порівнюйте купюру, що викликає сумнів, з купюрою з грошовим знаком, у справжності якого є впевненість, і встановлюйте різницю між ними за допомогою вищевказаних відмінних ознак, а також шляхом співставлення щільності паперу обох купюр, що піддається визначенню на дотик.

Якщо в гаманці фальшиві гроші... З точки зору справжнього законослухняного громадянина слід негайно вжити заходів щодо вилучення з обігу фальшивки, для чого або самому звернутись до міліції, або зайти до найближчого банку і звернутись до його працівників з проханням підтвердити справжність купюри. Якщо підозра виявиться недаремною, працівники банку самі викличуть правоохоронців.

Ні в якому разі не можна намагатися збути підроблені гроші, інакше з потерпілого одразу перетворитеся на злочинця. Якщо ще залишилися сумніви, тоді прочитайте уважно ст.199 "Кримінального кодексу України" (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту, а також збут підробленої національної валюти України у виді банкнот чи металевої монети, іноземної валюти, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї). Подібний злочин, між іншим, карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Спроби збути фальшиву купюру, яка випадково потрапила до вашого гаманця, можуть обернутися серйозними проблемами.

"З грошима треба розлучатися легко!" (Остап Бендер) Але часто гроші, хоч і фальшиві, зароблені важкою працею. Тоді їх здати не так вже й легко, оскільки фальшиві гроші при вилученні з обороту не відшкодовуються... Касири обмінника або банку, за інструкцією НБУ, зобов’язані вилучити банкноту з обігу, а якщо вона не одна – викликати міліцію. Гроші забирають у їхнього власника та видають касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку та довідку про вилучення купюри. Далі протягом п’яти днів проводиться дослідження, по закінченню строку банк має повідомити клієнта про результати експертизи, склавши відповідний акт. Якщо банкноти виявилися справжніми, їх сума повністю відшкодовується. Фальшиві банкноти передаються до МВС, а збиток, понесений їх власником, не компенсують. І треба тоді тільки задовільнитися тим, що виконано патріотичний обов’язок. Ніколи не варто шкодувати за грошима! Філософи кажуть, що без грошей людина щаслива та вільна. Головне знати всьому не тільки ціну, але й цінність.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі