друкувати


Путін: У разі чого перекриємо газ Україні, а заодно і Європі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 04:33:22
Прем'єр Росії Володимир Путін заявив, що Євросоюз не бажає надавати фінансову допомогу Україні за оплату контрактів з постачання газу, і попередив, що у разі порушення контрактів "Газпром" може припинити постачання газу.

"Всі наші звернення до комісії Європейських співтовариств досі успіху не мали. Відповідь одна - для України у нас грошей немає", - заявив Путін.

"Що буде відбуватися у відповідності з наявними контрактами? При першому ж збої в оплаті "Газпром" має право вимагати передоплату. Як тільки передоплати не буде, не буде і газу", - підкреслив він.

У той же час віце-прем'єр РФ Ігор Сечін підтвердив, що Росія не готова надати Україні кредит на придбання газу для подальшого закачування в підземні сховища.

На зустрічі з президентом РФ Дмитром Медведєвим він повідомив, що "уряд України і "Нафтогаз" України звернулися до російської сторони з проханням надати кредит у розмірі 4,2 мільярда доларів для придбання приблизно 19,5 мільярдів кубометрів газу".

"Однак "Газпром" вже переклав за транзит газу через територію України 2,15 мільярда доларів. Цього достатньо для забезпечення транзиту газу через Україну до лютого 2010 року включно, сказав Сечін.

Він підкреслив, що "в цій ситуації "Газпром" не може в односторонньому порядку фінансувати своїх партнерів на Україні в цих цілях", - заявив Сечін, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі