друкувати


Росія звинуватила Польщу у початку Другої світової війни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 12:12:49
Боротьба з фальсифікацією історії "на шкоду інтересам Росії", проголошена на найвищому державному рівні, набуває гротескних обрисів, пишуть російські ЗМІ.

Як відомо, у відповідну комісію, створену президентом Дмитром Медведєвим, крім професійних істориків, увійшов цілий ряд представників силових структур. "Схоже, що силові відомства, значення яких і в російській історії завжди було велике, беруться за справу, схвалену головою держави, з великим ентузіазмом", - зазначає автор.

Кілька днів тому на офіційному сайті Міністерства оборони Росії в розділі "Історія проти брехні та фальсифікацій", виявився текст "Вигадки та фальсифікації в оцінках ролі СРСР напередодні і з початком Другої світової війни".

Текст підписано начальником науково-дослідного відділу військової історії Північно-Західного регіону РФ Інституту військової історії Міністерства оборони Сергієм Миколайовичем Ківаловим.

На другій сторінці цієї праці повідомляється, що на початку другої світової війни винна Польща. "Усі, хто неупереджено вивчав історію Другої світової війни, знають, що вона почалася через відмову Польщі задовольнити німецькі претензії", - пише Ковальов.

"Вимоги Німеччині були досить помірними: включити Гданськ (тоді Данціг) до складу Третього рейху, дозволити будівництво екстерріторіальних шосейної і залізної доріг, які зв'язали б Східну Прусію з основною частиною Німеччини. Перші дві вимоги важко назвати необгрунтованими", - відзначає він.

Далі російський військовий історик продовжує відстоювати свою теорію початку другої світової війни: "Переважна більшість жителів відторгненого від Німеччини згідно Версальського мирного договору Гданська складали німці, які щиро бажали возз'єднання з історичною батьківщиною".

"Цілком природним було і вимога щодо доріг, тим більше що на землі "польського коридору", що розділяє дві частини Німеччини, при цьому не посягали. До речі, на відміну від західних кордонів Німеччина ніколи добровільно не визнавала внесених Версальським договором територіальних змін на сході", - вважає історик.

"Тому, коли Німеччина 24 жовтня 1938 року запропонувала Польщі врегулювати проблеми Данціга і "польського коридору", здавалося, що ніщо не передвіщало ускладнень. Однак відповіддю стала рішуча відмова, як, втім, і на наступні аналогічні німецькі пропозиції", - каже Ковальов.

"Прагнучи отримати статус великої держави, Польща жодним чином не бажала ставати молодшим партнером Німеччини. 26 березня 1939 року Польща остаточно відмовилася задовольнити німецькі претензії", - пише він.

Далі йдеться ще кілька невтішних слів на адресу західних демократій, які "створювали у польського уряду необгрунтовані ілюзії", і про саму Польщу зразка 1939 року: "Цілком можна застрахувати пороховий завод, якщо на ньому дотримуються правила безпеки, однак страхувати завод, повний божевільних, трохи небезпечно", - додав Ковальов.

Судячи з тексту з сайту російського Міноборони, недалеко той час, коли ефективним менеджером виявиться і Адольф Гітлер. А країни Східної Європи, які розплющило безжалісними котками радянського і нацистського "ефективного менеджменту", були, значить, самі винні, що опинилися на дорозі.

"Заради історичної правди треба сказати, що значна частка відповідальності за провал зусиль по створенню колективного противагу фашистської агресії лежить і на "малих" країнах Європи", - пише Ковальов.

"Романтична віра у справедливість і захист з боку західних демократій, загравання разом з тим з гітлерівською Німеччиною, антирадянська зашореність (нерідко з антиросійськими елементами) перетворили їх на деякий час в фішки на світовій політичній дошці, де вони не могли вплинути на хід подій", - зазначає він.

"Посил зрозумілий з контексту. "Фішка"м не треба було розвалювати наш Радянський Союз, не треба красти наш газ, не треба тягати по судах наших дряхлих ветеранів. Не треба розміщувати у себе американські протиракетні комплекси і смикатися у відповідь на порушення Росією принципу територіальної цілісності сусіда. А треба тільки любити нас з нашою нефальсифікованою історією і чекати моменту, дасть бог сили, знову побути "фішками" на шашковий дошці "ефективних менеджерів", - робить висновок автор статті на Время новостей, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі