друкувати


Росія знову звинувачує Україну в неплатоспроможності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-04 11:18:59
Днями керівники "Газпрому" знову заговорили про ненадійність України як транзитера і споживача газу. Українські експерти підозрюють, що таким чином Росія прагне змусити Україну купувати більше газу, а Європу, при потребі, позичити Україні на це грошей.

Зазначимо, в квітні Україна купила 2,3 мільярди кубометрів, з них за 800 мільйонів кубів розрахувалися транзитом. У Міністерстві палива й енергетики розповідають, що "Нафтогаз" винен "Газпрому" півмільярда доларів. Однак приводів для хвилювань з російського боку не повинно бути, адже кожного місяця Україна вчасно розраховується за блакитне паливо і прецедентів зі зривами не було жодного разу. До того ж Мінфін дає гарантії: цього разу виключень не буде і Україна розрахується за поставлений у травні газ до 7 червня, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Юрій Продан (міністр палива та енергетики): "Думаю, ця традиція буде і надалі продовжена. Проплачено, ще залишилось, на скільки мені відомо, близько 500 млн. дол. Ще до 7 числа є час і ці гроші будуть знайдені, залучені."

Ігор Уманський (в.о.міністра фінансів): "Щомісяця 5-6 числа, коли у нас дедлайн за розрахунками це питання піднімається, абсолютно логічно, що воно розглядається у такому контексті. "Нафтогаз" виконає свої зобов'язання у повному обсязі."

Обговорити на форумі