друкувати


Віра чи смерть?!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-03 03:52:54
У Тлумацькому районі сектанти доводять своїх дітей до напівсмертельного стану. Так нещодавно через релігійні переконання батьків могла загинути дитина.

Зараз стан дівчинки фахівці класифікують як середньої важкості. Проте ще декілька днів тому дитину було не впізнати. Лікарі стверджують, що при поступленню в медзаклад її гемоглобін був надзвичайно низьким: 16 грамів на літр. Дитина мала анемію, була виснажена.

Хоча сільський фельдшер звертала увагу батькам, що дитину треба негайно обстежити, вони категорично відмовлялися і не хотіли розмовляти з медиками. Але при критичному стані здоров’я доньки вже таки самі звернулися у райлікарню, адже маленька не могла вже ходити та їсти. Після районної дитину направили в дитячу обласну лікарню з діагнозом — дефіцитна анемія важкого ступеня.

Через те, що маленька їла тільки коров’яче молоко і більше нічого, вона була виснажена та потребувала переливання крові. Остання процедура дуже не сподобалася батькам, як, через релігійні переконання відмовлялися від цього. Зараз дитині легше, вона знову в райлікарні, її стан покращився, з’явився апетит. Аналізи показують підвищення гемоглобіну. Батьки своєї вини в тому, що сталося, не бачать.

Тлумацька районна прокуратура зайнялася цією справою, але кримінальної справи не порушено, кажуть, що немає складу злочину. Наразі це можна кваліфікувати як злісне невиконання батьками своїх обов’язків, що призвело до хвороби дитини. До речі, це вже не перший випадок на Тлумач чині. Тут батьки сектанти можна сказати байдуже ставляться до своїх дітей. Зрештою за їхнім судженням — Бог дав — Бог взяв.

Лікарі також не знають як їм правильно чинити, бо з одного боку треба рятувати дітей, а з іншого, коли немає дозволу батьків, то можуть згодом виникнути правові проблеми. Юристи кажуть, що такі дії батьків протизаконні, бо ж усім людям дано однакові права на отримання медичної допомоги та збереження життя. Окрім того, дітям змалечку насаджуються якісь переконання, часто не залишаючи їм права вибору.

Вони просто не бачать чогось іншого. Так само є чимало проблем у багатьох селах із тим, що дітей не пускають до школи, не дають можливості далі продовжувати навчання. Дівчатка у юному віці виходять заміж, а хлопців забирають на заробітки. Так минає їхнє життя. Коло спілкування цих людей дуже обмежене, ні з ким "зі світу" вони в більшості випадків просто не хочуть розмовляти, не кажучи вже про те, аби порадитися чи дізнатися щось нове.

За словами мешканців сіл Тлумаччини, де компактно проживають сектанти, кажуть, що їхні дивні сусіди також нехтують благами цивілізації: у них немає світла, газу, нормальних меблів. Подейкують, що деякі сім’ї навіть живуть у землянках, а діти ховаються від вчителів та працівників сільради по ровах та в лісі. До речі, представники влади та правоохоронці часто оминають проблему "віруючих", які, до речі, ніколи не кажуть до якої саме церкви вони належать. Для них вони люди тихі та сумирні: не крадуть, не п’ють, не б’ються - ось і добре. Проте часом в ось таких ззовні благополучних родах причаїлося зло, що заглядає очима виснаженої дівчинки та просить про допомогу.

Автор: Наталія ФАРМУС, Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі