друкувати


Президент вітає консолідацію політичних сил, якщо метою їх об'єднання є боротьба з кризою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-03 11:34:49
Президент України Віктор Ющенко вітає консолідацію будь-яких політичних сил, якщо метою їх об'єднання є боротьба з кризою. Але створення нових коаліцій має відбуватися відкрито та відповідно до закону. На цьому наголосила сьогодні на брифінгу Прес-секретар Глави держави Ірина Ванникова.

Натомість, підкреслила вона, нині очевидно, що широку коаліцію її ініціатори розглядають виключно як механізм для тіньової конституційної реформи з подальшою узурпацією влади, повідомляє Прес-служба Президента.

"Президент України вважає, що прийняття нової Конституції – єдиний механізм врегулювання політичних протиріч. Але реалізація цих змін має враховувати суспільну думку і прийматися демократично", – наголосила І. Ванникова.

За її словами, ключове протиріччя між Президентом і лідерами двох політичних сил полягає у виборі способу зміни владної системи.

"Президент України Віктор Ющенко вважає неприпустимим той факт, що перемовини щодо прийняття нової Конституції України відбуваються у конспіративному режимі", – заявила І.Ванникова.

Вона додала: історія знає багато прикладів, коли таємні переговори виливались у заколоти. Кінцева мета нинішніх переговорів двох політичних сил – позбавити людей права вибору та поділити владу на багато років уперед.

"Кулуарність прийняття нової Конституції, а також наміри обирати Президента у парламенті і продовжити каденцію цієї Верховної Ради ще на кілька років, політологія кваліфікує як антиконституційний заколот", – підкреслила Прес-секретар Глави держави.

І.Ванникова також заявила, що Президент як гарант Конституції застерігає від такого розвитку подій і попереджає, що не допустить поділу країни на двох. Зміни державного устрою та відповідні конституційні ініціативи повинні отримати схвалення на всенародному референдумі.

За її словами, Глава держави наголошує, що суспільство чекає оприлюднення принципів і завдань майбутньої парламентської більшості. Президент переконаний, що останнє слово у визначенні системи влади в Україні належить народові.

Обговорити на форумі