друкувати


Л.Оробець: Студент не мусить платити за урядові прорахунки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 05:30:24
"Слід негайно припинити практику покладання на вищу школу сумного обов’язку "віддуватися" за провальну економічну політику уряду. Ані студент, ані викладач не в змозі оплачувати кризові рахунки всієї країни".

Про це народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець заявила журналістам під час брифінгу з нагоди офіційної реєстрації проекту закону № 4544 "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо гарантій захисту вищої школи в умовах кризи)", повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

"В умовах кризи тісно всім, утім ніхто не хоче бути крайнім. За відсутності реальних джерел наповнення Держбюджету торжествує практика "залишкового" принципу. А традиційною жертвою такого підходу є, у тому числі, і вища школа", – зауважила Оробець.

За словами політика, проект містить низку законодавчих гарантій виживання вищої школи в цілому. "Ми маємо подбати про всіх основних гравців у системі вищої освіти – як про студентів, так і про викладачів. З одного боку, проект фіксує стипендію на рівні мінімальної заробітної плати й унеможливлює збільшення плати за навчання понад офіційно встановлений рівень інфляції, з іншого – встановлює законодавчі гарантії виконання державних зобов’язань щодо бюджетного фінансування вишів", – розповіла заступник голови Єдиного Центру.

Народний депутат закликала колег невідкладно розглянути пропоновані зміни в сесійній залі. "Проект отримав офіційну підтримку більшості всеукраїнських студентських організацій, пройшовши "і вогонь, і воду, й мідні труби" обговорень у більшості областей України. Причому – як у студентських аудиторіях, так і кабінетах ректорів. Відтепер тільки від парламенту залежить, як швидко набуде чинності закон, на який уже чекають у вищій школі", – наголосила Оробець.

Обговорити на форумі