друкувати


Dziennik: Суперечка за титул для Ющенка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 05:06:04
1 липня 2009 року Люблінський Католицький Університет (KUL) проводитиме міжнародну урочистість, пов‘язану з ювілеєм 440-ї річниці Люблінської Унії, - угоди, яка поєднала Польське Королівство та Велике Литовське Князівство в один сильний державний організм.

З цієї нагоди до Любліна приїжджають президенти Польщі, України, Литви, Латвії та Естонії. Усі вони отримають звання Доктора honoris causa. Однак наміри Університету викликали протести Кресовян.

"Президент України Віктор Ющенко прославляє і підтримує УПА - людей, які убивали поляків – каже голова Обєднання Кресовян Ян Нєвінський» - читаємо у газеті "Dziennik" статтю під заголовком "Суперечка за титул для Ющенка".

Газета розповідає про те, що лідери організацій кресовян (мешканці довоєнних східних територій Польщі) зібрали кілька тисяч підписів під протестом проти намірів Люблінського Католицького Університету, а крім цього ще й вислали до ватиканської Конґреґації Католицького Виховання скаргу на цей навчальний заклад.

Керівники вищого учбового закладу наголошують, що докторат надаватиметься не виключно для лідера помаранчевої революції, а для усього українського народу.

Український політолог Володимир Корнілов на сторінках газети "Dziennik" пояснює, що президент України "базує свою історичну політику на західноукраїнській версії історії не лише для того, що таким чином має підтримку у Галичині, але й тому, що він переконаний до такого бачення історії. Він навіть уживає націоналістичні гасла, як наприклад "Героям Слава" - каже Корнілов, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі