друкувати


Що чекає іпотеку після кризи?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 04:42:59
Просторе та комфортне житло коштує дорого. Іпотека допомагала його придбати, але в ситуації кризи кількість видаваних кредитів різко знизилася. Це пов'язано з тим, що колишні боржники стають неспроможні платити за вже оформлену іпотеку.

Слідом за загальним покращенням якості життя зросли і вимоги до житла - сьогоднішній городянин бажає не просто власної квартири, але просторої, зі зручним плануванням, додатковими комунікаціями, у відповідному районі тощо. Природно, що будівництво обходиться все дорожче, в результаті зростає і кінцева вартість продаваної квартири. Для багатьох виходом були іпотечні кредити, які дозволяли придбати житло рівнем вище, ніж можна було дозволити собі за готівку. У якийсь момент рекламування іпотеки стало сильно нагадувати просування сайту методом насичення ключовиками - одні й ті ж фрази про її вигоди іпотеки були всюди.

Банки, що посилюють вимоги до позичальників і обмежують палітру своїх іпотечних пропозицій, абсолютно праві. Звичайно, насамперед це захист їхніх інтересів, але є і турбота про клієнта. Як не дивно, далеко не всі здатні оцінити свої реальні можливості та перспективи. Середньостатистичний програміст, який одержує за створення сайту добрі гроші і точно знає, скільки він може зробити за місяць, чомусь не враховує можливі ризики. Наприклад, те, що замовників у зв'язку з економічною ситуацією, сезоном або випадковими примхами долі може й не бути. І якщо в звичайний час завжди можна десь ще знайти підробіток, то в кризу це набагато складніше. Так що зменшення кількості видаваних іпотечних кредитів в ситуації світової фінансової нестабільності - це абсолютно правильне і розумне рішення.

Другий пласт проблем, що виникли в іпотечній сфері у зв'язку з кризою, пов'язані з уже виданими раніше кредитами. Легких грошей в економіці більше немає, зарплати, які залежать від відсотка, істотно знизилися, багато підприємств і фірми якщо й не закрилися, то скоротили співробітників або відправили у вимушені відпустки. А виплати по іпотеці нікуди не зникли і не зменшилися. Ще гірше тим, кого раніше спокусила реклама валютної іпотеки. Їхні платежі через зростання долара і євро ще й збільшилися, а зарплата, котра видається у гривнях, у кращому випадку залишилася незмінною. У підсумку, держава змушена терміново вживати заходів, а банки намагаються вирішити проблеми не виплат, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі