друкувати


Сироти і іноземці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 04:01:11
Комітет з питань сім’ї, молоді та спорту рекомендує Верховній Раді заборонити певним категоріям іноземців усиновлювати українських дітей. Комітет пропонує заборонити всиновлення іноземцям, які не є офіційно зареєстровані в шлюбі, а також громадянам країн, що не мають двосторонньої угоди з Україною про співробітництво в цій галузі, та особам без громадянства.

Виняток становитимуть лише іноземні родичі дитини. Як аргументують ініціатори законодавчих змін, зміни потрібні задля ефективнішого контролю за правами всиновленої дитини.

У коментарі «Німецькій хвилі» керівник управління у справах неповнолітніх Львівської ОДА Володимир Лис зауважив, що, як засвідчила практика, віддавати дитину особам, незареєстрованим у шлюбі, – ризикована справа. Так само, як і віддавати дитину до країни, з якою немає відповідної угоди, зауважує Лис. Для прикладу, проконтролювати дотримання прав усиновленої української дитини в США практично неможливо, каже Лис: відмовляють навіть у зустрічі, бо така дитина автоматично стає громадянином Америки.

Разом з тим країн, з якими Київ має двосторонні угоди, можна перелічити на пальцях. Лис переконаний: проблема відпала б автоматично, якби Україна ратифікувала Гаазьку Конвенцію про співробітництво з питань міжнародного всиновлення. Лише за чотири місяці цього року іноземці всиновили понад 600 українських дітей, повідомляє DW.

Обговорити на форумі