друкувати


Профспілкова допомога сиротам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 12:15:33
Вчора представники Національного форуму профспілок України (НФПУ) закликали допомогти дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування з Івано-Франківщини, які проживають у сиротинцях та інтернатах.

За словами Романа Пристая, заступника голови НФПУ в області, держава виділяє значні кошти на такі установи: близько 400 мільйонів гривень щороку. На жаль діти отримують із цієї суми приблизно 20 відсотків, адже знаходяться чимало таких спритників, які заробляють на чужому горі. Дітей одягають переважно із секонд-хенду, а їдять вони найдешевші продукти, хоча ззовні, особливо у дні великих свят, коли приїздять благодійники та чиновники, усе виглядає дуже добре.

Якщо говорити про інтернатські норми і приписи щодо проживання, то вони вражають. Так для однієї дівчинки на рік передбачено п’ять пар шкарпеток, вісім пар білизни і одна сукня (!!!). Парою зимового взуття, шкільною формою і джемпером дитина має користуватися упродовж двох (!!!) років.

Зібравши інформацію про інтернатні установи області та бачачи таку страшну ситуацію, профспілки оголосили акцію "Допоможи дітям", під час якої відбуватимуться різноманітні благодійні заходи. Уже зараз, проведено благодійну виставу для дітей в івано-франківському обласному академічному ляльковому театрі імені Марійки Підгірянки. Окрім того, НФПУ вимагає від керівництва держави прийняття законів, які би надали вихованцям інтернатів безплатну освіту, підвищену стипендію, обов’язкове забезпечення гуртожитком, адже після закінчення школи, професійного а то й вищого навчального закладу, випускники інтернатів по суті виштовхані на обочину життя і буквально змушені йти кримінальним шляхом.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі