друкувати


Мер нічого не приватизує?!.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 11:22:40
Нещодавно створене в Івано-Франківську КП "Дирекція замовників", керівник якого працює "на контракті" з міським головою. Разом з тим абсолютна більшість керівників комунальних підприємств саме на таких умовах перебувають на посадах. Депутати міської ради стверджують, що комунальні підприємства стають кишеньковими для міського голови, тому що керівники цих підприємств працюють на особистому контракті з міським головою.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус з цього приводу зазначив наступне: "Депутати міської ради мають право на такі оціночні судження. Проте, в даному випадку, я, як міський голова, дію цілком і повністю на підставі чинного законодавства. Саме ст. 42 п. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", що визначає повноваження міського голови, говорить, що міський голова "призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, повідомляє прес-служба Івано-Франківської міськради.

Єдиний виняток з цього правила визначений ст. 26 п. 8. Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", що визначає виключну компетенцію сільських, селищних, міських рад. У цій статті закону говориться, що сесією міськради вирішується питання заснування засобів масової інформації відповідної ради, призначення і звільнення їх керівників.

Що ж до "кишеньковості" керівників комунальних підприємств, то саме укладення контракту з міським головою робить можливим певний вплив на комунальні підприємства та їх роботу, дає можливість оперативно скеровувати їх діяльність. Адже саме міський голова часто несе відповідальність за роботу цих підприємств. Тому я вважаю такий підхід в українському законодавстві до цього питання цілком правильним".

Обговорити на форумі