друкувати


В Україні преса "частково вільна"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-02 10:13:04
Правозахисна організація Freedom House опублікувала черговий рейтинг свободи преси в світі.

Як і минулого року (і позаминулого), верхівку рейтингу окупували країни Північної Європи: Ісландія, Фінляндія, Швеція і Данія, повідомляє Газета.ua.

Ісландія, що зайняла перше місце, підтвердила своє реноме країни з найвільнішою пресою. У період особливої гострої кризи (минулої осені і зими) преса вступилася за людей і піддала заслуженій обструкції раніше шанованих в країні політиків і олігархів, винних в економічному краху. До речі, найпопулярніша в Ісландії загальнонаціональна газета Frettabladid — безкоштовна.

Україна ж опустилася в рейтингу в порівнянні з минулим роком — з 110-го на 115-е місце. Наша преса так само знаходиться в категорії "частково вільна". Щодо України експерти Freedom House зазначають, що на невисокий рівень свободи преси впливає складна політична обстановка, що веде до політизування преси.

У рейтингу-2009 ми ділимо своє місце з Кувейтом і Мексикою. Характерно, що вище від нас оцінюють свободу преси в Нігерії, а також у бідних країнах світу — Гаїті, Гондурасі і Папуа Нова Гвінея. З іншого боку, ми обійшли весь колишній СРСР, за винятком країн Прибалтики. У категорію частково вільних потрапила ще й Грузія, але вона нижче від нас — на 128-му місці. Росія, наш північний сусід, зайняла 174-е місце і визнана країною зі скованою пресою. Замикає рейтинг Північна Корея — 195-е місце. А передостаннє місце займає сонячний Туркменістан.

Обговорити на форумі