друкувати


У візовому режимі між Україною та Євросоюзом є певний прогрес

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-01 05:40:24
Однак він мізерний, порівняно з проблемами, з якими українці й далі стикаються при отриманні віз. Головний негатив - ускладнення процедури отримання віз до нових країн-членів ЄС, зокрема, Польщі та країн Балтії.

Черги під консульствами стали довшими, а вимоги до документів - суворішими. Йоанна Конєчна (експерт Фундації Стефана Баторія (Польща): "Колись Польща, Угорщина, наприклад, проводили дуже ліберальну політику. Візу міг отримати практично кожен. Зараз треба представити різні документи, які підтверджують потребу туди їхати". Втім, експерти відзначають і деякі позитивні зрушення. Зокрема, загальна кількість відмов у візах дещо зменшилась.

При цьому найбільше відмов українці отримали від консульств Іспанії, Франції та Чехії. Серед країн, чиї консульства відмовляють рідше - Німеччина та Словаччина. Дослідники також відзначають, що українці стали отримувати значно більше багаторазових віз, щоправда з коротким терміном дії. Олександр Сушко (заступник директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики): "Наприклад місячні чи двомісячні, чи тримісячні багаторазові візи. Звісно, що мало хто потребує таких частих поїздок до ЄС. Тому якщо багаторазова віза видається на місяць, то її практична вартість дуже низька. І українська сторона розраховує на більшу кількість тривалих віз. Віз тривалістю рік і більше. Як це передбачено угодою, а таких віз, як ми бачимо по цьому графіку - не багато". Аби спростити життя своїм громадянам, які живуть у прикордонній зоні, Україна і Євросоюз запровадили малий прикордонний рух.

Нині він діє з Угорщиною і Словаччиною, незабаром запрацює і з Польщею. Про умови перетину кордону Україна домовлялась з кожною державою окремо. Як результат, за 3 місяці минулого року Угорщина роздала українцям ледь не тисячі документів, в той час як Словаччина розщедрилась лише на півтори сотні. Світлана Мітряєва (директор філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді): "Цей інструмент є, але з точки зору словацької сторони він не запрацював так, як має запрацювати саме тому, що перелік документів у Словаччині значно більший". Дослідники підрахували, що до країн Центрально-Східної Європи подорожують насамперед мешканці західних регіонів, в той час як до Західної Європи їздять здебільшого кияни , повідомляє Українська газета в Чехії.

Обговорити на форумі