друкувати


Скільки коштуватиме батькам шкільний випускний

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-30 11:01:15
Вже за місяць цьогорічні випускники танцюватимуть шкільний вальс. Але батькам те свято - як коню весілля - дехто гроші почав збирати ще з початку року, а тут іще й криза. Професійні організатори свят кажуть, що кількість замовлень випускних балів зменшилася відсотків на 30-40.

Діапазон продажу суконь в одному з київських салонів вечірнього вбрання - від восьмисот до шести з половиною тисяч гривень, але – каже власниця - цього року прокат популярніший. Якщо ж купують – то, радше, більш класичне вбрання.

Хлопця можна вдягти дешевше – звичайно, імпортний бренд вимірюється тисячами доларами, але пристойний костюм від вітчизняного дизайнера можна придбати й за півтисячі гривень. Натомість сукню легше пошити.

Зачіска юної принцеси випускного балу залежно від довжини волосся й складності роботи перукаря коштуватиме її батькам 250-500 гривень.

На їжу батькам також доводиться розщедрюватись. "600 гривень з дитини на випускний коштує, і 300 гривень з дорослої людини", - розповідає Тетяна Шерстюк, мати випускниці.

За її словами, у паралельному класі, аби не лякати батьків, гроші почали збирати частинами ще з вересня, по 200 гривень на місяць. До березня назбирали по тисячі двісті з випускника. Святкуватимуть усім випуском разом – це обійдеться у 96 тисяч гривень.

Організувати свято довірили професіоналам. Фаховий бухгалтер Наталя спершу поцікавилася, скільки коштуватимуть усі послуги окремо – у сумі виявилося відсотків на 20 дорожче плюс головний біль. Найдорожче у випускному – святковий стіл. За підрахунками батьків, банкет на 250 людей обійдеться у 75 тисяч.

На решту організатори пропонують:

- оформлення повітряними кульками – тисяча гривень;

- ведучий і конкурси – три з половиною тисячі;

- дискотека - три тисячі;

- відеозйомка з тиражуванням на диски – п'ять із половиною;

- транспорт – 7 із половиною;

- і святковий феєрверк – 700 гривень;

- 5 відсотків агентський збір і загалом – 22 260 гривень.

Від деяків надлишків довелося відмовитись.

Загалом із репетиторами впродовж року випуск дитяти в доросле життя батькам коштує близько двадцяти тисяч гривень, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі