друкувати


Атака з німецького флангу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-29 09:49:11
Національно-консервативній партії "Право і Справедливість" (PiS) під керівництвом братів Качинських доволі тяжко дається передвиборча кампанія до Європейського Парламенту.

Європа за минулі роки ставала у Польщі щоразу популярнішою. Тому партія Качинських з їхнім латентним євроскептицизмом, згідно з останніми опитуваннями громадської думки, відстає на 22 процентних пункти від праволіберальної партії "Громадянська Платформа" (PO) на чолі з чинним прем’єр-міністром Дональдом Туском [Donald Tusk].

З огляду на такий стан справ Ярослав Качинський [Jaroslaw Kaczynski], який був попереднім прем’єр-міністром, а тепер став лідером опозиції, вдався до старого інструменту мобілізації правих: наганяння страху перед Німеччиною. Підставу для цього йому надала передвиборна кампанія ХДС/ХСС. Християнські демократи Німеччини в одній із передвиборчих брошур, яку вони нещодавно видали, описали європейське право на вільне пересування й проживання як крок "до реалізації права німецьких вигнанців на свою Батьківщину". Отже, у брошурі міститься вимога "звернути увагу" на вигнання й "визнати", що права вигнанців було порушено.

Атака влучила в Ахіллесову п’яту Туска
Для Качинського ця (абсолютно не нова для християнських демократів) вимога стала сигналом для атаки. Така формула, на його переконання, є "у своїй основі не чим іншим, як ставленням під сумнів результатів Другої світової війни й недоторканості (німецько-польського) кордону". Він також поставив вимогу до керованої Туском Громадянської Платформи, аби вона вийшла зі складу Європейської народної партії (EVP), до якої теж належить ХДС/ХСС. "Якщо Платформа є дійсно польською партією, то ми вже нині маємо почути про те, що вона більше не належить до EVP".

Ця атака влучила саме в Ахіллесову п’яту Туска. По-перше, з того часу, коли у президентській кампанії 2005 року праві успішно використали "викриття" його як "внука вояка Вермахту", "німецький фланг" залишається його слабким місцем. По-друге, членство Платформи в EVP, яку Качинський нині репрезентує як цитадель німецького реваншизму, було одним із головних аргументів його передвиборчої кампанії. Його партія мала на меті, входячи до Європейської народної партії, домогтися того, щоб колишній прем’єр-міністр Польщі Єжи Бузек [Jerzy Buzek] став головою Європейського Парламенту. Тож головне гасло Громадянської Платформи, з яким вона йшла на євровибори, звучало так: "Кожен голос за нас – це голос за Польщу на чолі Європи!"

Вигнання німців є "похмурою сторінкою історії"
З огляду на центральну роль EVP у цій передвиборчій концепції, Туск частіше використовує тактику ухиляння від нападок германофобських кампаній націонал-консерваторів, замість того, щоб давати їм гідну відсіч. "Європейська народна партія – це майданчик, на якому Громадянська платформа зможе дієво відстоювати інтереси Польщі", – відбивається він від закидів Качинського. Тож Туск відкидає будь-яку можливість виходу з EVP.

І оскільки Туск вже не може повернути свою кампанію в інше річище, то йому самому довелося промовити незвично відверті слова, назвати вигнання німців після війни "похмурою сторінкою історії". "Жодна людина, якщо вона перебуває при здоровому глузді, не зможе виправдати вигнання мільйонів людей з їхніх домівок", – підкреслив польський прем’єр. Продовжуючи цю тему далі, Туск не міг не назвати винних у всіх цих бідах: "За це відповідальні самі німці, Адольф Гітлер, націонал-соціалісти і німецька держава, Третій Райх".

Автор: Конрад Шулер [Konrad Schuller]
Назва оригіналу: Angriff an der deutschen Flanke
Джерело: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 28.05.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі