друкувати


Росія і Україна підігрівають газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-28 11:18:56
Газові суперечності Росії та України загострюються. Москва як і раніше відмовляється фінансувати закачування газу в українські сховища, Київ не бажає йти на поступки. Експерти кажуть, що заручником ситуації може стати "Газпром", і констатують неминучість нових газових конфліктів.

Чергові переговори Росії та України по газу не дали результатів. Президент Дмітрій Медвєдєв попередив ЄУ, що ризики чергових перебоїв з газом з’являються вже зараз, оскільки Україні потрібно закачати у свої підземні сховища (ПСГ) близько 19,5 млрд кубометрів газу вартістю "понад $4 млрд". "Якщо в України є гроші, це добре, але ми маємо сумніви у платоспроможності країни", – пояснив президент і запропонував ЄУ знайти гроші для України. Заступник голови правління "Газпрому" Алєксандр Медвєдєв уточнив, що ситуація може перерости в "технологічну проблему". Річ у тому, що закладка газу в ПСГ починається відразу після закінчення опалювального сезону у квітні та закінчується у жовтні – з початком нового опалювального сезону. Компресори були встановлені у ПСГ в 1970-1980 роках із розрахунку на закачування газу протягом півріччя і не можуть працювати швидше.

Прем’єр Владімір Путін сказав, що Росія вже зверталася до Єврокомісії з пропозицією про спільне фінансування закачування газу в ПСГ України, але "там відповіли, що для України фінансів немає". Прем’єр додав, що з Києвом обговорювалося питання оплати закачування газу в ПСГ за рахунок майбутнього транзиту російського газу до Європи строком до п’яти років. Але уточнив, що давати гроші не варто через високі ризики, "пов’язані з майбутніми президентськими виборами і можливою реорганізацією газотранспортних структур України". Як пояснив "Х" чиновник, знайомий із перебігом переговорів, Росія хоче отримати гарантії, що у разі розділення газотранспортної системи (ГТС) України на транспортну і збутову частини (відповідно до третього енергопакету ЄУ) спадкоємність платежів і зобов’язань буде збережена.

Але Україна у відповідь лише загострює виниклі ще в березні суперечності з Росією. Уповноважений Віктора Ющенка з питань енергобезпеки Богдан Соколовський заявив, що робота по виконанню Брюссельської декларації від 23 березня "розвивається". Документ передбачає модернізацію ГТС України за участю ЄУ. "Активно працює «Нафтогаз України», МЗС, формуються всі необхідні умови для того, щоб виконати передбачені в декларації домовленості", – сказав пан Соколовський. Двома днями раніше він же говорив про плани України щодо входження у проект газопроводу Nabucco – головного конкурента російського South Stream.

Аналітик "Арбат Капіталу" Віталій Громадін вважає, що в цій ситуації "Росія точно не почне видавати ризиковані кредити Україні". Його думка підтверджується заявою президента Дмітрія Медвєдєва: "Жодних завірень Росія не давала і давати не буде. Це ще для чого? На нашій стороні проблем немає, у нас все гаразд і з газом, і з виконанням наших обов’язків. Завірення хай дає той, хто зобов’язаний платити за газ". В той же час, на думку директора East European Gas Analysis Михаїла Корчємкіна, вирішувати проблему у будь-якому випадку доведеться "Газпрому", тому що в рамках контрактів із європейськими споживачами саме він відповідає за постачання. "Логічний вихід – закачування газу «Газпромом» під спостереженням інспекторів ЄУ і з оплатою послуг ПСГ за європейським тарифом", – вважає експерт. Сам "Газпром" наразі ситуацію не коментує.

Але оскільки сторони продовжують протистояння, "найбільш вірогідним наслідком стане третя газова війна", вважає Віталій Громадін. З ним згоден директор Фонду національної енергобезпеки Константін Сімонов. "Якщо раніше газові кризи були можливі раз на рік, з цього року вони стали можливі сьомого числа кожного місяця, коли за контрактом Україна повинна платити за газ", – відзначає експерт. На його думку, вірогідність нового конфлікту "наявна щодня".

Автор: Наталья Ъ-Гріб [Наталья Ъ-Гриб]
Назва оригіналу: Россия и Украина подогревают газ
Джерело: Коммерсантъ: № 91/П (4146), 25.05.2009
Зреферувала Юлія Павлишин, Західна аналітична група
Обговорити на форумі