друкувати


Україна - провідний експортер соняшникової олії в світі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-27 03:13:50
За потенціалом експорту соняшникової олії в 2 млн. т Україна в поточному сезоні обійшла Аргентину та Росію. Лідерські позиції, які минулого року займала Аргентина, в нинішньому сезоні похитнулися через проблеми на внутрішньому ринку - країна зможе експортувати 1,1 млн. т соняшникової олії.

А Україна вже поставила на зовнішні ринки 1,3 млн. т, до кінця сезону очікується вихід на показник в 1,9-2 млн. т.

Третій найбільший експортер - Росія - продасть на експорт близько 800 тис. т.

"Те, що ми вийшли на перше місце, - цілком очікувано, враховуючи, що ми вже минулого року були на другому місці, після Аргентини, - говорить експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.- Через нелегке становище в АПК Аргентини - внутрішні суперечності між фермерами і урядом, засуха - зараз експорт йде менш активно".

При цьому на українському ринку поточний сезон, навпаки, ознаменувався рекордними обсягами виробництва - зокрема, в березні було вироблено 241,7 тис. т соняшникової олії, що є максимальним показником за всю історію.

Україна за вісім місяців 2008/2009 маркетингового року, з вересня 2008 р. по серпень 2009 р., експортує 1 298 тис. т соняшникової олії (на 28,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року).

"До кінця сезону навіть при тому, що темпи експорту сповільняться, ми вийдемо на плановий показник в 1,9-2,0 млн. т", - говорить гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.

За його словами, минулого року позиції України на світовому ринку були погіршені через квотування експорту соняшникової олії.

При цьому привабливість експортних операцій в поточному періоді знижує величезна заборгованість держави з повернення ПДВ. "Прибуток від експорту в основному формується за рахунок повернення ПДВ, а борг перед компаніями галузі на 1 травня склав 725 млн. грн.",- відзначають в "Укроліяпром", повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі