друкувати


Гори не вибачають легковажності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-27 01:59:08
Літо, яке ото-от прийде до нашого краю, – гаряча пора для гірських рятувальників, адже бажаючих відпочити у горах у цю пору збільшується з кожним днем. А де туристи, там і ризик отримати травму, чи просто заблукати, пішовши не в той бік.

Коли 22 травня у складі групи, 34-річний мешканець села Ільці Верховинського району, вирушив підкорювати найвищу вершину покутсько-буковинських Карпат Ротило, він і гадки не мав, що ця мандрівка закінчиться для нього лікарняним ліжком. Саме під час спуску з гори кам’яним схилом чоловік вивихнув праву ногу і далі не зміг самостійно рухатися. Його друзі одразу ж звернулися до рятувальників. На допомогу потерпілому вирушили працівники Верховинського гірського пошуково-рятувального пункту. По прибутті до місця пригоди МНСники надали потерпілому першу долікарську допомогу та на ношах доправили травмованого туриста до Верховинської центральної районної лікарні. Наразі стан потерпілого задовільний, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в області.

І вже під вечір наступного дня ворохтянські рятувальники вирушили на пошуки 20-літнього львів’янина, котрий заблукав, спускаючись з Говерли. Хлопець трохи відстав від основної групи туристів і потім непомітно для себе зійшов зі стежки. Вийшов він аж в районі полонини Кознеска, але, на щастя для себе зустрів місцевого мешканця. Чоловік охоче вказав хлопцеві правильний напрямок дороги і для певності у безпеці туриста вирішив його трохи провести. Саме у супроводі місцевого чоловіка львів’янина і знайшли рятувальники та доправили його до спортивної бази "Заросляк", де на нього вже чекали товариші. На щастя, цього разу все обійшлося добре. Але варто пам’ятати, що гори не вибачають легковажності. Головне управління МНС в Івано-Франківській області звертається до всіх любителів відпочинку в горах бути обережними і дотримуватись правил безпечної поведінки під час перебування в гірській місцевості.

Обговорити на форумі