друкувати


Коломия: Древню Благовіщенську церкву хочуть передати греко-католицькій громаді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 06:39:40
Рішення про реставрацію Свято-Благовіщенського храму по вулиці Карпатській, 2 міста Коломиї Івано-Франківської області з подальшою передачею його Українській Греко-Католицькій Церкві Коломийська міська рада прийняла 20 травня 2009 року.

До цього часу храм належав православній громаді, яка впродовж багатьох років звершувала в ньому богослужіння. Саме в цій церкві - а всього в місті залишилося тільки 2 православних храми - мали можливість задовольняти свої духовні потреби православні віруючі міста Коломиї та району. Увесь цей час православна громада підтримувала храм у належному стані і не давала підстав для скасування права на користування цією культовою будівлею.

Як зазначив єпископ Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон (Луговой) у листі на ім'я Блаженнішого Митрополита Володимира, віруючі не заперечують "проти реставрації цього пам'ятника архітектури, та при цьому не повинні попиратися законні права православних віруючих - громадян України".

Подібне рішення міської ради здатне викликати напругу суспільно-політичної ситуації в регіоні й штучно створює підстави для розпалення міжконфесійної ворожнечі: коли група віруючих на чолі зі священиком Української Греко-Католицької Церкви 13 травня 2009 року спробувала увійти до храму, орієнтуючись на передачу їм споруди, це викликало обурення віруючих парафіян УПЦ, яким належить право користуватися будівлею.

"Такі дії місцевих органів влади на підтримку тільки однієї конфесії суперечать нормам Конституції й чинного законодавства України", - переконаний єпископ Пантелеімон. Владика звернувся до Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира з проханням молитовної допомоги.

Листи з закликом посприяти захисту законних прав православних віруючих Прикарпаття на здійснення богослужінь у приміщенні Свято-Благовіщенського храму єпископ Пантелеімон також направив на ім'я Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, голови УГКЦ кардинала Любомира Гузара, єпископа УГКЦ Івано-Франківського Володимира, а також - представників світської влади: Президента України, Прем'єр-міністра України, Голові Верховної Ради України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Послу Російської Федерації в Україні, Голові Івано-Франківської облдержадміністрації, меру міста Коломиї, прокурору Івано-Франківська.

Також громада УПЦ подала позов до суду щодо визнання незаконним рішення міської ради про передачу церкви громаді УГКЦ, повідомляє Православие в Украине.

Обговорити на форумі