друкувати


На столах у прикарпатців будуть тільки якісні овочі та фрукти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 04:01:12
Природно, що навесні та влітку хочеться споживати більше свіжих овочів та фруктів, щоби поповнити організм вітамінами. Проте чи не кожен українець за останній час засвоїв неписане правило – часто ранні овочі та фрукти просто нашпиговані нітратами, які аж ніяк не додають йому у здоров’ї.

Лікарі застерігають, що часте вживання продуктів зі збільшеним вмістом нітратів викликає накопичення важких металів у печінці та нирках. Виявляється, що турботу про здоров’я прикарпатців проявляють не тільки медики, але й керівництво облдержадміністрації. Принаймні такий висновок можна зробити дізнавшись, що за дорученням заступника голови ОДА Василя Бруса відповідні служби (інспекція якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації, ветеринарна та санепідемслужба) регулярно здійснюються перевірки на прикарпатських ринках та підприємствах області, котрі займаються вирощуванням продукції рослинного та тваринного походження. Виявляється такі перевірки здійснюються регулярно, а не лише раз у рік, так би мовити "для звітності". Так наприклад, аналізи продукції проводяться: по томатах свіжих один раз в 20 днів, по огірках свіжих один раз в 10 днів. Аналізи на залишкову кількість пестицидів та солей важких металів проводить обласна санепідемстанція, повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Як повідомив начальник інспекції Микола Дармороз, в період здійснення перевірок на підприємствах було проведено аналіз, із відібраних зразків продукції, на вміст нітратів. Як показує досвід – підприємці знаючи про контроль за ними з боку органів влади воліють не нашпиговувати овочі та фрукти різними хімікатами заради отримання надприбутку. Це засвідчили і дані аналізу агрохімлабораторій, котрі показали, що продукція місцевих підприємств відповідає державним стандартам.

Як зазначили в інспекції велику увагу вони приділяють і ринкам, що працюють на території області. Сюди продукція поступає як із підприємств нашої області, так і оптового ринку м.Чернівці, оптового ринку "Шувар" Львівської області, Закарпатської та Тернопільської областей. Аналізи на ринках проводяться державними лікарнями ветеринарно-санітарної експертизи. При здійсненні перевірок, за словами Миколи Дармороза було проведено вибірковий аналіз продукції рослинного походження (томатів свіжих, огірків свіжих, яблук, капусти, цитрусових, редиски). На більшості ринків, як свідчать дані перевірок, продукція є безпечною для вживання у їжу. Проте слід відмітити, що були виявлені розбіжності щодо вмісту нітратів із сертифікатами на капусту, що реалізовувалась на ринку с.м.т.Верховина, виданою державною лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи м. Чернівці та на яблука, що реалізовувались на ринку м.Рогатин завезених з оптового ринку "Шувар" Львівської області. При проведені аналізу партії редиски, що поступила для реалізації на ринок м.Надвірна, із слів продавця (Чубрей В.В.) завезеної із Чернівецької області, було виявлено фактичний вміст нітратів перевищуючий допустимий рівень в 1,3 рази, при повторному проведені аналізу подвійної кількості проб результати підтвердились. Всі партії товару в яких виявлено перевищений рівень нітратів були вилучені й заборонені для реалізації населенню.

Як говорять представники облдержадміністрації подібні перевірки не припиняться, а будуть регулярно проводитись і надалі. Адже важливо не тільки слідкувати, щоб місцеві підприємства випускали якісну продукцію, але й не допускати появи на ринках області неякісного товару, що завозиться недобросовісними підприємцями з інших областей чи країн.

Обговорити на форумі