друкувати


Естонія протестує проти висловлюнь чеського президента Клауса

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-25 11:02:00
Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес виступив із критикою чеського президента Вацлава Клауса за його висловлювання на адресу Естонії і Литви.

В інтерв'ю чеській газеті "Lіdove novіny", Клаус заявив наступне: "Я не вважаю Росію погрозою. Я вважаю Росію великою, сильною, амбіційною державою. І, звичайно ж, треба бути більш обережним перед такою великою, сильною, амбіційною державою, чим, наприклад, перед маленькою Естонією або Литвою". Відзначимо, що в деяких іноземних СМИ з'явився неточний переклад слів чеського президента, відповідно до якого Клаус нібито заявив, що Росії треба приділяти більше увагу, чим Литві й Естонії, повідомляє UKRGAZETA.cz.

Естонський президент Ільвес сказав, що його здивувало заяву Клауса, що "поділяє європейські країни на важливих і неважливі", тим більше, що воно пролунало з вуст керівника саме Чехії - головуючої нині країни в Європейському Союзі. Міністерство закордонних справ Естонії також повідомило, що викликало посла Чехії в зв'язку з цим коментарем. Висловлювання Клауса раніше критикував і президент Литви Валдас Адамкус.

Обговорити на форумі