друкувати


Rzeczpospolita: Знак Каїна на німецькому чолі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-23 09:26:03
Spiegel ганьбить польських селян, які мали б допомагати вбивати євреїв. Я пізнав цих людей особисто. Вони мене врятували у Бориславі. Польський народ може пишатися своїми селянами – стверджує ізраїльський політик і дипломат.

Від закінчення Другої світової війни минуло 64 роки. Переважна більшість сучасних німців народилися вже після війни. Майже весь німецький народ не має, отже, жодного безпосереднього зв’язку з націонал-соціалізмом і його злочинами. Існує, проте, щось таке як історична відповідальність. Відповідальність за найбільший злочин в історії людства – Голокост – який був справою німців.

Щоб було легше
На жаль, видно нині, що частина німецької еліти не усвідомлює тягаря цього величезного гріха, зі знаком Каїна, висіченим на німецькому чолі. Звідси, власне, випливають тенденції до поділу цієї вини з членами інших народів. Перекидання частини відповідальності на представників інших народів, щоб німцям було трохи легше. Останнім прикладом цих дій є стаття в тижневику Spiegel під назвою "Співучасники. Європейські помічники Гітлера у Голокості" [Інша назва – "Темний Континент. Європейські помічники Гітлера у Голокості"].

Однак, чимось новим ця публікація не вирізняється. Перші спроби німці робили вже відразу після війни, і вони посилилися у 1980-х роках. Тоді група відомих німецьких істориків почала "писати історію наново": Ернст Нольте, Андреас Гільґрубер, Міхаель Штюрмер чи відомий біограф Гітлера Йоахім Фест. Виправдовували Вермахт. Гільґрубер доводив, що німецькі цивільні особи наражалися на акти помсти: масові вбивства і колективні зґвалтування жінок чинили солдати Червоної Армії. Подібні сюжети видно в останніх книжках Ґюнтера Ґрасса, який все частіше пише про німецькі страждання.

Все це впливає на німецьку ідентичність, ментальність та пам’ять, і має тривожні політичні наслідки. Адже коли б не ця тенденція, Еріка Штайнбах не могла б створити такого сильного і впливового середовища вигнаних.

Авжеж, я не хочу тут звинувачувати всіх німців. Є там надалі багато лібералів, таких як Йошка Фішер, які досконало усвідомлюють проблему вини. Маю надію, що мислячі люди, як він, досі становлять у Німеччині більшість. Що це вони формують політику цієї країни.

Джерела зла
Останні події показують, проте, що в німецькому народі досі існують джерела зла, які дрімають під поверхнею. У теперішній час, коли світ знову занурився в кризу, коли панує безробіття і люди є все більше фрустрованими, з цих джерел може вирости новий німецький націоналізм.

Тижневик Spiegel написав, що німці не були самі. Авжеж, що не були! Колабораціоністів у всій Європі було дуже багато. Ніхто цього не заперечує. Але це саме німецький націонал-соціалізм витягнув із цих людей дрімаюче в них зло. Все це відбувалося за натхнення німців на окупованих ними територіях. Тому власне на них лежить тягар відповідальності.

Я пригадую, що більшість німців голосували за НСРП [NSDAP], а 600 тисяч німців і австрійців безпосередньо брали участь у Голокості! Крім того, німецький народ здобував вигоди з грабежів Адольфа Гітлера. У німецьких будинках опинялися меблі, картини та коштовності, вкрадені в жертв.

Spiegel тим часом заплямовує репутацію польських селян, які мали допомагати вбивати євреїв. На жаль, я бачу в цьому традиційне для німців відчуття вищості та зневаги до поляків. Тим часом, польський народ може пишатися своїми селянами! Це були порядні, працелюбні та побожні люди. Багато з них опинилося серед Праведників народів світу, відзначених Яд Вашем.

Гра у ляльки
Не тільки Ірена Сендлерова чи Владислав Бартошевскі, але й багато звичайних мешканців польських сіл. Я знаю цих людей особисто. Це три сім’ї, які нас врятували в Бориславі [дві польські та одна українська. – Z]. Люди, які мали в собі природну людську справедливість. Німцям я нагадаю, що якщо ми, євреї, були для них нічим, то поляки були напівлюдьми. За переховування єврея німець міг потрапити до в’язниці, а поляків страчували. Ще раз я звертаюся до сумління всіх німців доброї волі. Не забувайте про свою історичну відповідальність. Жахи минулого повинні бути моральною сучасністю.

Під час війни сотні тисяч німецьких дітей розважалися ляльками. А волосся цих ляльок було волоссям єврейських дітей, які згоріли у таборах знищення. Про щось таке просто не можна забути.

Автор: Шевах Вайс [Szewach Weiss] (на фото), ізраїльський політолог та політик, був головою Кнесету від Партії праці та послом Ізраїлю у Польщі. Співпрацює з Rzeczpospolita. Народився у 1931 році у Бориславі
Назва оригіналу: Znak Kaina na niemieckim czole
Джерело: Rzeczpospolita, 22.05.2009
Зреферував Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі