друкувати


До Калуша на "чортове колесо"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-22 11:24:10
У калуському міському парку культури і відпочинку імені Івана Франка поновило роботу оглядове колесо. Відтак, якщо не брати до уваги човни і катамарани, це єдиний поки що атракціон для дорослих, який тут працює.

Між тим запустити оглядове колесо, яке для отримання дозволу на експлуатацію вимагало серйозного ремонту, вдалося після того, як міська рада виділила необхідні для цього кошти та знайшовся добросовісний підрядник, який якісно, у стислі терміни виконав усі роботи. За словами директора парку Оксани Бєлоусової, спочатку для ремонту оглядового колеса було укладено угоду з фірмою "Мі-центр", але вона так і не виконала поставлене завдання ("не змогли і не захотіли", — каже директор парку), тому довелося шукати іншого виконавця. Ремонтом оглядового колеса зайнялося калуське ПП "Афет" (директор Василь Псюк), повідомляє Дзвони Підгір’я.

— Підприємство зробило велику роботу, — розповіла Оксана Бєлоусова. — Розібрали оглядове колесо до шурупа, усе почистили, змастили, поміняли усі ремені. Також було відремонтовано гальмівний пристрій і пофарбовано атракціон. Причому ПП "Афет" використовувало свої фарбу і мастила. З роботою приватне підприємство впоралося за 10 днів, працювали щодня з 8.00 до 18-19.00 і лише на свята, коли люди відпочивали у парку, ремонтні роботи призупинялися.

До речі, під час проведення ремонту оглядового колеса до Калуша приїжджав спеціаліст Карпатського дозвільного центру, який слідкує за безпечністю атракціонів і видає дозволи на їхню експлуатацію. Він відзначив високу якість робіт та озвучив намір рекомендувати ПП "Афет" для проведення подібних робіт й у інших населених пунктах області.

Вірогідно, що невдовзі запрацює ще один популярний дорослий атракціон — ланцюгова карусель. В Івано-Франківську вже замовили дефектний акт і за умови, якщо міська рада виділить необхідні кошти, її почнуть ремонтувати. У планах на перспективу — вивчити можливість відновлення роботи веселих гірок.

Загалом ремонт старих атракціонів є найбільш реальним шляхом для забезпечення дозвілля і відпочинку калушан у міському парку. Нові атракціони (а свого часу були озвучені наміри щодо їхнього придбання) надто дорогі і купити їх на сьогодні практично нереально. До прикладу, у 2008 році оглядове колесо українського виробництва можна було придбати за близько 150 тис. євро, а подібну до нашої ланцюгову карусель — за 40 тисяч євро.

Покататися на атракціонах у міському парку можна у вихідні та святкові дні. У суботу вони починають роботу з 14.00, у неділю — на годину раніше. За браком штучного освітлення атракціони працюють поки дозволяє світловий день (поки що до 21.00, влітку — до 22.00). Вони є достатньо дешевими і доступними для бажаючих (дорослі — 4 грн., дитячі — 2 грн.), катання на човні чи катамарані обійдеться у 10 грн. за 20 хв., причому у човні одночасно можуть кататися четверо дорослих. Для найменших дітей у парку є акумуляторні машинки (4 хв. катання коштують 3 грн.).

Також у парку вмикають музику, що допомагає створити святковий настрій людям, які прийшли сюди відпочивати. За словами О. Бєлоусової, непогано було б якби тут у вихідні дні підприємці організовували виїзну торгівлю охолоджувальними напоями, морозивом тощо. Це також необхідний елемент забезпечення якісного дозвілля та зростання популярності парку як місця розваг і відпочинку.

Обговорити на форумі