друкувати


Обережно! НБУ провертає чергову аферу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-21 06:40:13
Гривня зростає. Ось уже кілька днів це одна з основних новин на фінансовому ринку України. Подібна тенденція дозволила багатьом чиновникам почати робити заяви "про початок виходу з кризи", "істотне зміцнення курсу" і навіть про "подолання кризи". У чому ж причина такого чуда?

По-перше, отримання Україною другого траншу кредиту від МВФ. Згідно поширюваної інформації, більша його частина піде на обслуговування зовнішнього боргу, а, значить, Уряду не потрібно буде в черговий раз лізти в кишеню до НБУ. Це дозволить спокійно провести заплановане рефінансування банків. У другому кварталі на ці цілі було заплановано виділити близько 45 млрд. грн. Втім, банкам не потрібні гривні самі по собі. Їм потрібні долари і євро для виконання зобов'язань по відношенню до зовнішніх кредиторів. Отже, чим дорожче коштуватиме гривня - тим більше валюти на неї можна буде купити.

По-друге, у першому кварталі дещо покращилось платіжне сальдо зовнішньоторговельного балансу. Хоча воно і залишається негативним (-1,4 млрд дол. США). Покращення відбулося за рахунок деякого збільшення обсягів продажу металу. Експортний ПДВ треба повертати. Чим дорожче буде гривня - тим менше грошей треба буде повернути. Крім того, значно впали обсяги імпорту, який забирав мільярди доларів з країни. Проста арифметика.

По-третє, населення зняло з депозитів і купило валюти за перший квартал за різними оцінками від 3 до 5 млрд. дол. США. Ці гроші банківська система дуже хоче повернути назад. І, оскільки довіра до банків падає, фактично єдиний спосіб "порівняно чесно" вилучити долари у населення - це спровокувати його обвал. Якраз в травні 2008 року НБУ вже проводив подібний "фінт вухами", коли долар за один день знецінився на 4% з 5,05 до 4,85 грн / 1 дол США. Історія повторюється і нас знову намагаються нахабним чином обдурити.

По-четверте, Росія в черговий раз нещодавно піднімала питання про розрахунки за газ. Енергоспоживання в Україні падає. Спад промислового виробництва більше 30%. Навіть істотне подорожчання послуг ЖКГ не дасть можливості швидко зібрати гроші. А значить бюджет швидше за все буде кредитувати НАК "Нафтогаз". У бюджеті грошей мало, отже, чим меншим буде обсяг кредитування - тим краще. Але "Газпрому" не потрібні гривні, йому потрібні долари. Отже, чим вище курс гривні - тим більше доларів можна придбати при менших бюджетних витрати. Поки Україна не отримала обіцяні 5 млрд. доларів кредиту від Росії (3 з яких повинні піти в оплату за газ) знайти гроші можна тільки шляхом різного виду афер, на кшталт тих, що намагається зараз провернути НБУ.

По-п'яте, даних по ВВП за перший квартал до сих пір немає. По другому кварталу їх не передбачити як мінімум до липня. Зігравши на курсовій різниці (якщо вдасться протягнути ситуацію ще пару місяців) можна буде показати небачений ріст ВВП у другому кварталі в порівнянні з першим. І бадьоро відрапортувати про закінчення кризи.

По-шосте, недавня історія вчить - якщо навесні голова Нацбанку говорить про ревальвацію гривні - восени слід очікувати девальвації. Причому різкої. Вдвічі так точно.

Країна, в якій ВВП падає на 30% за квартал, золотовалютні резерви Нацбанку зменшуються більш ніж на 50%, товарообіг зменшується на 13% не може демонструвати тренд до ревальвації національної валюти в силу природних причин.

Перед нами розгортається грандіозна валютна афера.

Чому Стельмах ще не за гратами? Питання риторичне. Адже фінансова, як і політична система обслуговує кілька великих фінансово-промислових груп і діє виключно в їх інтересах. А той факт, що мільйони простих українців стають після таких експериментів бомжами Стельмаха, а також тих, хто за ним стоїть (наївно було б думати, що цей фінансовий "геній" діє один) мало хвилює.

У цій ситуації принципово важливим є інше. Скільки ще раз український народ обдурити, використати як ресурс для особистого збагачення, скільки потрібно його переломити через коліно, загнати в кредитне рабство і т.д., щоб він перестав мукати і позбувся від цієї когорти паразитів, яка висмоктує з країни останні соки. Хотілося б, щоб це питання-крик не було риторичним.

Автор: Юрий ГАВРИЛЕЧКО, громадський рух "Хвиля"
Обговорити на форумі