друкувати


Вперед за дешевим теплом!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-21 01:56:17
В Івано-Франківську за участю першого заступника Національного агентства України з раціонального витрачання енергоресурсів Олександра Паршина на вул. Симоненка відкрито третю в місті когенераційну установку. Дві попередні діють на Федьковича та Індустріальній.

Нова установка потужністю 1 мегават дуже вигідна, бо, за словами пана Паршина, це ще один крок до енергетичної незалежності спочатку комунального підприємства, а згодом й міста. Зрештою установка здатна працювати на синтетичному газі. Відкриття таких енергоновинок дозволить менше споживати природного газу та здешевить плату за послуги». До речі, вже за кілька тижнів Івано-Франківськ отримає півтори мільйони євро на продовження установок когенераціїї.

Фахівці кажуть, що із введенням в дію цієї установки, повністю забезпечується теплом мікрорайон, де проживають майже дві тисячі людей. І не тільки теплом. Установка вироблятиме ще й електроенергією, яку влітку зможуть навіть відпускати в загальну мережу.

До речі, за установкою не їздили з кордон. Вона - вітчизняного виробництва, з міста Первомайськ. Коштує новинка понад сім мільйонів гривень чотири з половиною мільйони видано з міського та державного бюджетів, решту - гроші Теплокомуненерго. Проте, за підрахунками, її вартість окупиться вже за два роки.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі