друкувати


ОПОРА не поділяє позиції начальника обласного управління освіти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 05:02:52
12 травня прес-служба Івано-Франківської ОДА поширила заяву начальника управління освіти Івано-Франківської облдержадміністрації Зінаїди Болюк, яка стверджувала, що "учні, які зареєструвались на зовнішнє незалежне оцінювання, але не з’явились на тести, ризикують залишитися без атестатів".

На переконання керівника освіти в області, випускники шкіл не до кінця усвідомили цьогорічне нововведення – автоматичне внесення результатів зовнішнього незалежного оцінювання в шкільний атестат. Саме тому деякі учні, зареєструвавшись, не з’явились на тестування. Пані Болюк вважає, що для вирішення цієї проблеми необхідно проводити додаткову сесію ЗНО.

Коломийське представництво Громадянської мережі ОПОРА не поділяє позиції начальника Івано-Франківського обласного управління освіти. Експерти ОПОРИ не вважають за потрібне поводити додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання для тих, хто без поважних причин не з’явився на тестування. За результатами спостереження ми можемо констатувати, що умови проведення ЗНО були забезпечені на належному рівні і можливість його проходження була надана всім. Неявка зареєстрованих учнів на пункт тестування – провина самих учасників, а не Міністерства освіти і науки чи Українського центру оцінювання якості освіти.

Роз’яснення процедур внесення результатів ЗНО до атестатів належить до компетенції Головного управління освіти облдержадміністрації, до компетенції якого входило, Зважаючи на те, що Наказ Міністерства освіти і науки України "Про внесення змін до Положення про державну підсумкову атестацію учнів (вихованців) у системі загальної середньої освіти" з’явився ще 14 жовтня 2008 р., в пані З. Болюк та її підлеглих було вдосталь часу, щоб донести рішення Міністерства до учнів.

Коломийське представництво Громадянської мережі ОПОРА проти додаткової сесії ЗНО для тих, хто без поважних причин не пройшов його, а також проти намагань обласного управління освіти перекласти відповідальність за власні недопрацювання на інших.

Обговорити на форумі