друкувати


Новий керівник ЦРУ має намір розбити Аль-Каїду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 03:07:14
Інтерв’ю з новим шефом американського розвідувального відомства Леоном Панеттою [Leon Panetta].

Die Welt: Ви застерігали ізраїльського прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, аби він не вдавався до атаки атомних об’єктів у Ірані, не проконсультувавшись попередньо зі США, котрі вдаються до дипломатичних кроків у стосунках із Тегераном. Ви впевнені, що Нетаньягу дослухається до цієї поради?
Panetta:
Так. Ізраїль, безумовно, стурбований діями Ірану. Проте, Нетаньягу свідомий того, що самостійний виступ Ізраїлю спричинить величезні проблеми. Він розуміє, що для гарантування безпеки Ізраїлю необхідна співпраця з іншими державами.

Якими стали пріоритети ЦРУ з приходом у Білий Дім Барака Обами?
Боротьба з тероризмом – пріоритетне завдання для ЦРУ. Аль-Каїда залишається найбільшою небезпекою для Америки та її союзників. Її керівництво у Пакистані, як і раніше, планує терористичні акції проти нас. Їхні поплічники і прихильники в Іраку, Північній і Східній Африці та на Аравійському півострові все ще плекають плани, як би то завдати шкоди нашій країні та нашим громадянам. Тож нашою метою номер один є завдати удару по Аль-Каїді, перемогти її та знищити. І ми виконуємо це завдання. У районах своєї дислокації в Пакистані Аль-Каїда вже відчуває суттєвий тиск. Існує багато свідчень того, що наша стратегія дає свої результати. І ми не зменшуватимемо пресинг. Я переконаний у тому, що наша діяльність завдала серйозних втрат Аль-Каїді, вона поступово втрачає здатність реалізовувати свої плани, спрямовані проти нашої країни.

Чи вистачить для цього розбити Аль-Каїду в Пакистані?
Ознаками нашого успіху є те, що Аль-Каїда шукає собі шляхів до втечі. Але в цьому водночас полягає і небезпека, що вигнані з Пакистану терористи знайдуть собі інший притулок. Можливими місцями нової дислокації для Аль-Каїди можуть нині стати Сомалі та Ємен. Але поки що головним завданням для нас є зруйнувати керівну ланку організації в Пакистані. Ми усвідомлюємо, що цього буде замало, аби ліквідувати всі загрози. Тож нам доведеться переслідувати Аль-Каїду в кожній її криївці, включно з районами, де зараз ведуться бойові дії, і знищити її.

Як, на Вашу думку, розвиватиметься ситуація в Афганістані?
Повстання Талібану там охоплює щоразу нові території. Аби домогтися стабілізації в країні зі слабкими політичними інституціями та заваленою господаркою, потрібна не лише військова, а й розвідувальна й інформаційно-пропагандистська підтримка. Треба діяти "твердими" і "м’якими" методами, якщо ми не бажаємо втратити шансів стабілізації.

Наскільки небезпечним Ви вважаєте Іран?
Ми уважно слідкуємо за всіма проявами небезпеки, яка йде від Ірану. На Близькому Сході Іран залишається дестабілізуючою силою. Навіть якщо Сполучені Штати намагаються використовувати тут шлях дипломатії, ніхто не плекає собі наївних надій, з огляду на цей виклик. Іран завдяки своїй атомній програмі забезпечив собі передові позиції в регіоні. Тегеран через свої зв’язки з Сирією та через свою підтримку Хамасу та Хезболли втручається у справи Іраку. Згідно з оцінками американської розвідки, питання про можливості Ірану створити потужну атомну зброю все ще залишається відкритим. Згідно з нашими даними, Іран припинив програму створення атомної зброї ще 2003 року, але продовжує програму розвитку технології збагачення урану та створення ракет, здатних нести на собі ядерні боєголовки. Тож з’ясування іранських намірів є для нас іще одним пріоритетом. Це доволі непросте завдання для розвідки. Головним чином ми концентруємо наші зусилля на тому, щоб отримати повноцінну картину іранського потенціалу. Нас уже дуже непокоїть іранська ядерна програма. Адже, окрім усього, виникає ризик, що коли Іран стане атомною державою, то країни-сусіди теж забажають зрівнятися з ним. Найменше, чого б нам хотілося бачити на Близькому Сході – це ядерної гонки озброєнь.

А як Ви оцінюєте небезпеку з боку Північної Кореї?
Ми займаємося оцінкою потенціалу північно-корейської атомної програми та радіусом дії ракет, які здатна створити країна. Нас дуже непокоїть те, що Північна Корея готова продавати технології та ноу-хау всім, хто лише ладен заплатити. Як і Іран, Корея у сенсі розвідки є надзвичайно складною країною. Але ми вже досягли серйозного поступу в цій справі. Наприклад, протягом однієї години ми вже знали, що Пхеньян випробовуватиме ракету "Тепходон". З огляду на проблеми зі здоров’ям їхнього лідера Кім Чен Іра та невирішеність питання його наступника, Північна Корея залишається найбільш проблемною та найменш передбачуваною країною у цій частині світу.

Ви сказали, що стратегія ЦРУ щодо Аль-Каїди та її союзників у афгано-пакистанському прикордонному районі досягла успіху. Але критики навпаки заявляють, що під час операції загинуло лише 14 терористів, але аж 700 мирних мешканців. Чи не призводять такі дії радше до антиамериканських настроїв у Пакистані, аніж до ліквідації Аль-Каїди?
Мова йде про приховані, таємні операції. Тож я не можу розкривати деталей. Я можу лише повідомити, що операції були дуже ефективними, надзвичайно прицільними, з мінімумом випадкових жертв. Критики ж підраховують жертв інших операцій, наприклад повітряних ударів за підтримки літаків F16, які часто використовуються у цьому регіоні й призводять до суттєвих випадкових жертв. У дебатах, і це я можу впевнено стверджувати, цифри часто перемішуються. Але я Вас запевняю, що операції, зі стратегічного погляду, були надзвичайно точними та, з огляду на випадкові жертви, дуже обмеженими. І, відверто кажучи, їм немає жодної альтернативи, якщо ми бажаємо знищити керівництво Аль-Каїди.

Ви вважаєте пакистанську ядерну зброю безпечною?
Ми доклали зусиль, аби її локалізувати. Відверто кажучи, на даний момент ми знаємо не про всі місця її базування. Але поки що ми певні того, що пакистанці вдаватимуться до доволі надійних заходів, аби вберегти цю зброю. Ми будемо й надалі за цим спостерігати. Останнє, чого б нам хотілося, це щоб пакистанська атомна зброя потрапила в руки Талібану.

Чи для досягнення стабільності в регіоні вистачить розбити мережу Аль-Каїди?
Одними військовими засобами нам не виграти війни. Якщо ми бажаємо отримати тривалу стабільність як у Афганістані, так і в Пакистані, то ми повинні сприяти розвитку віддалених районів цих держав. Аль-Каїда отримує підтримку завдяки тому, що люди втрачають надію, вони не бачать для себе жодних шансів. Мова йде про необхідність забезпечення системи освіти, харчування та особистої безпеки. Талібан здобуває успіх у тих районах, де панує найгірший стан. Таліби приходять до людей і кажуть: "Ми допоможемо вам подбати про порядок". У цьому й полягає прикрість. Ми повинні виконати прагнення людей щодо встановлення порядку та підтримання безпеки. Ми виграємо лише тоді, коли подбаємо про безпеку, роботу, освіту, санітарні умови та інфраструктуру. Збільшення військової присутності в Іраку не призводило до покращення ситуації, допоки туди не стали прибувати представники неурядових організацій, працівники міністерств зовнішніх справ, добровільні помічники, які концентрувалися на інших аспектах суспільного життя. Ми повинні взяти з цього урок і перенести його на Пакистан і Афганістан.

Розмовляв: Натан Ґардельс [Nathan Gardels]
Назва оригіналу: Neuer CIA-Chef Panetta will al-Qaida zerschlagen
Джерело: Die Welt, 20.05.2009
Зреферував Любко Петренко, Західна аналітична група
Обговорити на форумі