друкувати


The Guardian: Наш шанс оновити політику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 11:54:56
Віра в парламент зазнала удару. Нам потрібні надпартійні зусилля, щоб відновити громадську довіру.

Мало хто може сумніватися у тому, що парламентська демократія зіткнулася з величезним викликом. Фактом є те, що деякі члени парламенту зловживали належною їм допомогою на оренду житла у Лондоні. Система явно не пройшла перевірку на надійність та прозорість.

Ми досягли визначального моменту – для громадськості, політиків і, звичайно, ЗМІ. Нам потрібен новий підхід, що передбачатиме: відшкодування, запевнення та оновлення. Щодо питання зайвих витрат, ми повинні забезпечити їх повернення разом із переоцінкою реальних витрат та виплатою перевитрачених коштів членами парламенту. Нам доведеться запевнити громадськість у тому, що це більше не повториться, запровадивши тимчасовий мораторій на задоволення заяв щодо відшкодувань за купівлю меблів та відшкодувань відсотків за іпотечними кредитами. І на майбутнє нам потрібні незалежні висновки, які може надати Комітет із питань стандартів у громадському житті [Committee on Standards in Public Life]. Але ми повинні також скористатися можливістю, щоб розпочати ширшу дискусію, та діяти, щоб розв’язати основні проблеми – і оновити політику та парламент.

Ніхто не захищає статус-кво, тож є свіжий шанс досягти поступу. Це буде дискусія, яка відбудеться у всіх партіях. Як представник уряду у Палаті громад, я вважаю, що вона повинна охопити усі сили у Палаті – і зачепити також ті, що знаходяться поза парламентом.

І хоча я знаю, що важко провести слухання щодо цього питання саме зараз, я й надалі буду стверджувати те, що, я вважаю, є правдою. Що більшість членів парламенту йдуть сюди на службу суспільству, і вони є працелюбними, законослухняними та чесними. Ці члени парламенту були так само розлюченими, як і громадськість, коли дізналися, що гроші платників податків були безпідставно витрачені, але їхня власна репутація і репутація парламенту була також заплямована у цьому скандалі.

Гнів громадськості та засудження політиків є такою великою проблемою, оскільки політика відіграє зараз серйозну роль. У час глобальної фінансової кризи, коли в людей існує загроза втратити робочі місця, житло, а компаніям загрожує банкрутство, їм потрібна політична система, якій вони можуть довіряти. Що масштабнішими є заходи, які доведеться вжити урядові, то більшою є потреба у сильній, глибоко вкоріненій легітимності. Ця легітимність стає послабленою, коли підривається довіра до інституту парламенту. Часто кажуть, що урядові потрібна сильна опозиція. Я думаю, що урядові потрібен сильний парламент. І за останній тиждень репутація парламенту зазнала жорсткого удару.

Навіть перед викриттям зловживань Палата громад робила усе можливе. Ми дійшли згоди минулого року, що члени парламенту більше не будуть встановлювати самі собі розмір зарплати. Ми проголосували за те, щоб спростити та зробити менш вразливою до зловживань систему надання матеріальної допомоги. Ми проголосували за те, щоб покінчити з відшкодуванням на оренду чи купівлю квартир та будинків для членів парламенту з Зовнішнього Лондона. Ми вже прийняли доповідь Комітету з питань стандартів у громадському житті й попросили його якнайшвидше порекомендувати зміни. І ми всі погоджуємося з тим, що нам потрібно вийти за межі парламенту у нашому пошуку рішення. Партії зараз об’єднує більше, ніж роз’єднує.

Ми всі погоджуємося, що члени парламенту повинні бути чесними та відповідати високим стандартам. Ми всі погоджуємося з тим, що зв’язок члена парламенту з його виборчим округом є необхідним. Ми погоджуємося, що член парламенту для того, щоб працювати у парламенті, не обов’язково повинен бути сам достатньо забезпечений. І я сподіваюся, що ми усі погоджуємося з тим, що наша робота як членів парламенту повинна бути нашою єдиною роботою і що ми не повинні займати інших посад.

Як представник уряду у Палаті громад, я повинна й надалі захищати надпартійний підхід. Громадськість, обурена зловживанням грошима платників податків, зовсім не бажає побачити, як партії перетворюють мерзенне видовище на політичне змагання. Комісія щодо виплат членам парламенту матеріальної допомоги теж складається з членів різних партій.

Я не закликаю до закінчення політичних дискусій та заміни їх на завчасний консенсус. Парламент і політика відіграють важливу роль саме тому, що там формують різні погляди на нашу державну політику й великі альтернативи. Але там є згода щодо необхідності владнати справу щодо наших витрат – і ми зробимо це.

Автор: Гаріет Гармен[Harriet Harman], член Палати громад, міністр у справах жінок та рівності, представник уряду у Палаті громад
Назва оригіналу: Our chance to renew politics
Джерело: The Guardian, 17.05.2009
Зреферував Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі