друкувати


Основою майбутньої виборчої кампанії буде принцип "від дверей до дверей"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-20 11:34:07
Відставка Глави Президентського Секретаріату вписується у звичайну стратегію переформатування команд напередодні передвиборчої кампанії, вважає політолог Володимир Цибулько.

За його словами логіка, за якою заявлялося повідомлення про відставку Віктора Балоги, лежить у площині створення поля для нового компромісу, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

На його погляд, у період виборів, посада Глави Секретаріату, при жорсткій адміністративній моделі, прихильником якої є Віктор Балога, лише б давала додатковий привід для критики опонентам Ющенка. "Як би, навіть Балога на цій посаді взагалі нічого не робив, всі в один голос почали б звинувачувати його в амінресурсі. Тому, на період виборів поява на чолі Президентського Секретаріату людини, котра стане більш м’якішим каналом зв’язку Президента з бізнес-середовищем, регіональними та професійними елітами, іншими органами влади є досить слушною", - зазначає Цибулько. В зв’язку із цим, дана посада, за його словами, дещо втратить свій символізм, але розв’яже руки що формування іншого "проющенківського ландшафту".

Експерт зауважує, що сучасні політтехнологічні прийоми передбачають існування не одного, а двох, трьох і більше окремих передвиборчих штабів та різних вертикалей. Тому, він вважає, що кожен із політичних проектів і Єдиний Центр, і "Наша Україна" можуть зайняти свої ніші у майбутній президентській кампанії. "Наша Україна – це вітрина, послідовне "обличчя" Президента. Єдиний Центр – це форма мобілізації за діловою та менеджерською моделлю. З огляду на це, навіть порівнювати їх недоречно", - пояснює Цибулько.

Крім того, на погляд політолога, основою майбутньої виборчої кампанії буде принцип "від дверей до дверей". "Це буде робота "в полях". Цього разу не буде шоу, не буде фестивалів, в даному випадку потрібен мобілізаційний акцент. Ця кампанія вимагатиме чіткої, системної комунікації, посил-відповідь мають бути жорстко відлагодженими, - говорить він. - А тому, менеджерський талант Віктора Балоги саме тут стане у великій нагоді. Він є одним із не багатьох з оточення Ющенка, хто може дати результат в таких умовах".

Політолог підкреслює, що відставка Віктора Балоги в жодному разі не свідчить про розрив із Президентом. "У Балоги просто з’являється свобода для ведення однієї із складових великої президентської кампанії", - наголошує він.

Обговорити на форумі