друкувати


Геть чужинську ідеологію з Поділля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 12:43:49
Заборонити іноземним гідам проводити екскурсії на території важливих туристичних об’єктів, які найчастіше відвідують чужоземці, мають намір на Тернопільщині.

Про це заявив нещодавно обраний голова Тернопільської облради Олексій Кайда на прес-конференції з нагоди відкриття Першої Західноукраїнської туристичної виставки-фестивалю на подільській землі. Відповідно також працюватимуть по-новому і свої екскурсоводи. Для них незабаром видаватимуться спеціальні ліцензії на обслуговування туристів.

"У нас на території Тернопілля переплелася історія багатьох народів. Хоча, не таємниця, що цей чужоземний вплив був у більшості випадків загарбницького характеру, - говорить Михайло Лисевич, начальник обласного управління туризму. - Але все це вже давнина. Незважаючи на складні перипетії минулого, ми зараз маємо збудовані за часів Автор-Угорщини мости, замки побудовані поляками, чимало об’єктів пов’язаних з єврейською та російською історіями.

Отож подивитися на них їдуть з усього світу. Можна сказати, що вивчаючи таким чином історію своїх країн, вони пізнають Україну. Звісно, що гостям ми тільки раді і навіть видаємо промоційні матеріали на кількох іноземних мовах, аби приїжджі краще пізнавали наш край".

Але, на жаль, за словами пана Кайди, через туризм часто поширюються ворожа для держави ідеологія. Скажімо, у Почаївській Лаврі - знаменитій святині, куди під приводом паломництва дуже часто приїжджають звичайнісінькі туристи, проводять екскурсії ченці із православної церкви московського патріархату. При цьому вони часто називають подільські землі, де стоїть святиня, російськими.

Паломників ченці збирають по всій Україні та й сусідніх державах Натомість тернопільські та інші українські туроператори спокійно на це дивляться. Такого немає в жодній країні світу. У багатьох державах за подібні речі могли би бути серйозні скандали.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал з Тернополя
Обговорити на форумі