друкувати


На Поділлі гріються… ріпаком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 12:37:26
Протягом трьох років незалежні від цін на пальне, політичних та економічних перипетій пов’язаних із боротьбою за енергосировину родина фермерів Ковалів із села Васильківці Гусятинського району на Тернопільщині. Вони виробляють біопальне з ріпакової олії.

Така справа, кажуть господарі, досить вигідна. Арифметика проста: з одного гектара ріпаку можна вичавити 350 літрів олії, а з неї виробити тонну біопалива. На жаль, наявні в господарстві преси не здатні цілком вичавити таку кількість олії з рослини.

Та й в Україні васильківчани не змогли купити відповідного обладнання для виробництва біопалива, тому користуються польським, яке купили за кількасот тисяч гривень. Отож на сьогодні на сільському заводі виробляється лише дві тисячі літрів біопального в день Технологія не особливо складна: після до вичавленої з ріпаку олії додається метиловий спирт і спеціальний каталізатор. Таким чином утворюється однорідна речовина, яка має відстоятися. Із цієї суміші васильківчани отримують біодизель та ще й гліцерин. Але навіть при цьому ріпак допомагає обробити фермеру п’ять тисяч гектарів землі.

Зараз цех по переробці ріпаку на пальне знаходиться у приміщенні колишньої тракторної бригади. Тут працює 70 чоловік. В умовах сучасної кризи це доволі добре рішення: люди мають роботу, а фермери - енергетичну незалежність. Наразі досвід васильківських новаторів перейматимуть інші фермери Тернопілля й інших областей.

Цього року фермери Ковалі на 100 гектарах посіяли олійну редьку, з якої також вироблятимуть біопальне. Планують до вирішення проблеми енергокризи залучити ще й… соняшник. Кажуть, що і звичайна олія, яку ми звикли чи не щодня вживати, також згодиться на біопальне.

Бюджет проекту становить близько 600 тис. дол. на три роки, повідомляє УНІАН.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал з Тернополя
Обговорити на форумі