друкувати


Кровить у серці рана - вогонь Афганістану (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-18 10:57:03
Вчора, в Івано-Франківську в парку воїнів-інтернаціоналістів відбулося урочисте відкриття пам’ятника афганцям.

На свято прибуло сотні колишніх солдатів з усієї України, які за безглуздою волею і тоталітарною політикою радянського керівництва змушені були скроплювати кров’ю чужу землю. Багато молодих хлопчаків не повернулося із тієї гіркої війни. Тепер їхні світлини у руках товаришів, які вишикувалися навколо відкритого пам’ятника.

І тут ніколи не буде поділу на Схід і на Захід, ніхто не питатиме про політику, бо армійська пропахла порохом війни дружба — найсильніша. Стоять поруч у задумі ветерани з карпатських гір, з-над Чорного моря, з черкаської благодатної землі, зі столиці й з Буковини. У руках світлини тих, хто не повернувся з боїв.

Із фото німим докором дивляться очі тих, яким би тільки жити, кохати, народжувати й ростити дітей. Та не судилося. А ті, хто залишився у живих, ще довго здригалися у мирний час, боячись ступити по мирній землі, не вірячи, що не дивиться ворог у спину, що не чигає із-за гори смерть з обличчям душмана.

"Пам’ятник виконаний лауреатом Шевченківської премії, скульптором Василем Вільшуком, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Юрій Купчій, голова обласної організації спілки ветеранів Афганістану. Тут зображено пораненого солдата, який є мішенню для випадкової кулі. На жаль, таких мішеней було тисячі. Окрім пам’ятника, в парку споруджено капличку, де щодня проводитимуться Богослужіння, в тому числі за упокій душ наших померлих товаришів та за здоров’я і щасливе життя живих. Молитва зберегла нас у боях і берегтиме надалі. Навколо пам’ятника є камені, на яких написано місця найбільших боїв. Ці каміння колишні воїни афганці привезли із Житомирщини".

Слова вдячності прозвучали й спонсорам, які долучилися до спорудження меморіального комплексу. Особливо відзначили заступника голови ОДА Володимира Шкварилюка та народного депутата України Зіновій Шкутяка. За словами пана Купчія, багато людей з усієї України допомагали. За це їм шана й доземний уклін.

"Нехай береже усіх нас Господь, аби більше ніколи не доводилося гинути молодим хлопцям, - мовив, передаючи івано-франківцям ікону Христа Спасителя Сергій Червонописький, голова всеукраїнської спілки воїнів-ветеранів Афганістану. Цей подарунок колишні учасники бойових дій подарували разом з комітетом сімей загиблих.

Після урочистостей воїни-інтернаціоналісти відвідали польову кухню. Згодом відбувся концерт. Зі сльозами слухали мелодії пісень армійської молодості, закованої, зламаної і спаленої у далеких азійських горах.







Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі