друкувати


Чим у кризу світитимемо?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-17 04:16:29
Глобальна фінансово-економічна криза торкнулася світової енергетики. Не виняток — і українська. Лише на Бурштинській ТЕС виробництво електроенергії в порівнянні з минулим роком скоротилося більш як на 12%. Серед основних причин – зменшення споживання імпортної електроенергії у Західній Європі. Це викликано перш за все тим, що ринкова ціна на українську електроенергію значно вища за її вартість в самих європейських країнах.

Крім того, серйозну загрозу складає і кризова ситуація у вітчизняній промисловості. Закриття окремих підприємств та різке скорочення виробництва на інших зменшує потребу в електроенергії. Як наслідок — на Бурштинській ТЕС задіяно лише 4-5 блоків (замість 9-10 ще кілька місяців тому). А щоб не зупинити роботу вітчизняних шахт, енергетикам доводиться купувати понаднормову кількість вугілля, що негативно впливає на фінансовий стан підприємств. Таким чином, на складах Бурштинської ТЕС накопичилось майже на 20 тис. т палива більше, ніж повинно бути, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Та попри все, станція продовжує працювати в режимі енергоострова, проводити планові ремонти обладнання, а за виробничими показниками навіть на фоні загальної енергетичної кризи випереджати більш потужні електростанції України, такі як, скажімо, Запорізька ГЕС.

Обговорити на форумі